Svenska kyrkans internationella arbete

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Ärkebiskopen om Nobels fredspristagare 2018

I Svenska kyrkan tar vi med glädje emot nyheten att Nadia Murad och Denis Mukwege har tilldelats Nobels fredspris 2018: två välförtjänta pristagare och försvarare av mänskliga rättigheter som kämpar mot sexuellt våld som vapen i krig och konflikt. Det är värdefullt och viktigt att arbetet mot sexuellt våld uppmärksammas med det mest prestigefyllda människorättsliga priset i världen.

– Det är en appell till oss alla att priset går till två människor, som med risk för sina egna liv, ser det som sin livsuppgift att upplysa världen om det systematiserade våld som kvinnor utsätts för i skuggan av konflikter, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Nadia Murad, FN:s good will-ambassadör mot människohandel, har modigt berättat sin historia om sin fångenskap hos IS för att motarbeta att andra utsätts för sexuellt våld.

Doktorn och pastorn Denis Mukwege är en röst för de kvinnor som utsätts för övergrepp i inbördeskrigets DR Kongo. Under många år har kvinnor på hans klinik fått hjälp att återerövra sin kroppsliga, personliga och socio-ekonomiska integritet.

Flera av Svenska kyrkans medarbetare har haft förmånen att möta Dr Mukwege vid olika tillfällen, eftersom vår kyrka också är engagerat i arbetet mot sexuellt och genusbaserat våld och arbetar för religionens och kyrkans roll mot våld och förtryck.

– Utmärkelsen ger hopp till rörelser och människorättsförsvarare världen över som kämpar för att det tabubelagda sexualiserade våldet inte ska förbli glömt och gömt, säger ärkebiskop Antje Jackelén.