Other languages with Google Translate

Kontakt

Nybro pastorat Besöksadress: Kyrkogatan 5, 38233 Nybro Postadress: Nybro pastorat, Box 124, 38222 Nybro Telefon:+46(481)42900 E-post till Nybro pastorat

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Målerås kapell

Historik

1938 Gustav Rosander som var en av ägarna till Målerås Glasbruk avstyckar en del av gården till uppförande av ett bårhus där bygdeborna kunde ta avsked av de sina. Hälleberga kyrkas bårhus låg ju en mil bort.

1950-tal En klockstapel uppförs med stockar från Högelycke. Årtalet syns på klockstapelns vindspel. Kyrkoherde Brodmar invigde bårhuset och klockstapeln.

1980-tal När Olle Madeland var kyrkoherde i Hälleberga på 1980-talet drev han, tillsammans med Sture Sjögren som var vaktmästare i Målerås, ett iordningställande av bårhuset till ett kapell. Altartavla blev en kopia av gamla Hälleberga kyrkas altartavla. Valdor Karlsson från Målerås målade den. Under sommaren firades då helgmålsböner varannan vecka. Kapellet utnyttjades även till avslutningar för Kyrkans barntimmar och för syföreningen som då höll till i intilliggande gamla lärarbostaden.

Värt att veta

• Idag (2019) åker man från Hälleberga för att ringa vid dödsfall (själaringning) om de anhöriga så önskar. Det är automatisk ringning vid helgsmål, kl. 18.00, på lördagar. Helgmålsbön firas två till tre gånger under sommaren.
  • Kopian av Hälleberga kyrkas gamla altaravla hänger nu i Hälleberga församlingshem.