Dopet i praktiken

Dopet kostar inget och då ingår präst, musiker och vaktmästare. Ni väljer själva i vilken kyrka ni vill att dopet ska ske. Svenska kyrkan i Nybro pastorat har 9 olika kyrkor att välja bland. Om ni vill ha en fest för familj och vänner i samband med dopet , så går det bra i ett närliggande församlingshem. Är man bosatt inom pastoratet är detta gratis. Det finns också möjlighet att låna dopklänning.

Ni bestämmer mycket själva

Det finns förstås en viss ordning för hur ett dop går till i Svenska kyrkan men dopet kan utformas personligt och nära. Kanske tänker ni er faddrar vid dopet (någon ni har förtroende för och som är döpt), extra musik, diktläsning eller vill ni att allt sker i all enkelhet. Den präst som ska döpa ert barn kommer att ta kontakt för att boka tid för samtal där ni tillsammans kan förbereda dopet.

Så här bokas dop:

Ring församlingsexpeditionene 0481-429 00. Där talar ni om var ocah när ni önskar att dopet ska ske, samt era egna namn och kontaktuppgifter. De kan svarar på vilka doptider som finns, ofta är det mer än ett barn vid varje doptillfälle. Under rådande omständigheter kan det se annorlunda ut då folkhälsomyndighetens rekommmendationer följs. Svar utifrån dessa lämnas av expeditionspersonalen. Förfrågan om dop kan också göras via epost: nybro.pastorat@svenskakyrkan.se. Ange då era önskemål så hör vi av oss för vidare kontakt.