Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Nyanlända och volontärer möts i omsorgen om de äldre

I Skutskär samarbetar Svenska kyrkan med flera organisationer kring tipspromenader på äldreboenden. Upplägget är enkelt, men ger mycket till alla inblandade. De äldre får komma ut på promenad. Nyanlända ungdomar får arbetslivserfarenhet. Volontärerna får göra en insats, för de äldre, för ungdomarna och för integrationen.

Det är mitt på dagen, en av de varmaste julidagarna. En efter en dyker ett 10-tal volontärer, mest pigga pensionärer, upp utanför äldreboendet Tallmon i Skutskär. De skämtar och småpratar. Med sig har de nybakade kakor och sockerkakor. De hittar vant in i köket på boendet och börjar förbereda kaffet. En kvart senare kommer fem killar i 17- årsåldern på cykel. De har solglasögon, jeans och mobiltelefonerna i handen.

- Jag vill hjälpa de gamla och jag vill träffa andra människor. Det är jättekul att gå på tipspromenad, säger Farid. Farid är från Syrien och har varit i Sverige i ett och ett halvt år. Till hösten ska han börja på gymnasiet.

Möjlighet till jobb

Samordnaren Marianne Nygren, som är förtroendevald i Svenska kyrkan och ideellt engagerad i föreningen ”Aktiva kvinnor”, har redan varit på plats en stund innan för att förbereda. Hon har med sig lapparna till tipspromenaden och hon har informerat avdelningarna om att det är dags för promenad. Marianne leder en kort samling med volontärerna och ungdomarna.

- Tänk på att alltid berätta för personen som sitter i rullstolen vad du gör. Säg till innan du drar i vagnen. Det skapar trygghet. Om ni lär er det här kan ni kanske få jobb här sedan, säger Marianne till ungdomarna och berättar att en tjej som varit med på tipspromenaderna tidigare nu har fått jobb som assistent på boendet.

Samarbete kring tipsfrågorna

Efter en stund rullas de äldre ut med solhattar och parasoller. Ungdomarna och volontärerna tar tag i varsin rullstol och så bär det iväg.

- Vilken är den romerska siffran för hundra? Farid läser den första frågan.
- X svarar Nanna säkert.

Farid hjälper Nanna att fylla i rätt svar. Nästa fråga är lite knepigare.

- Vilket är det vanligaste flicknamnet i Sverige? Eva, Anna eller Maria? Är det Eva jag vet inte, säger Farid. Efter en tids funderande kommer de överens om att välja Anna.

Efter 10 frågor och en 45 minuters promenad kommer de tillbaka till Tallmogården. Alla är törstiga och dricker vatten för att släcka törsten. På fikaborden finns vackra broderade dukar, blommor, kakor och bullar på fat. Farid serverar kaffe. Under fikat blir det dragspelsmusik, genomgång av frågorna och prisutdelning. Alla äldre som varit med får ett pris.

- Jag har haft en fantastisk dag. Solen, blommorna, att andra människor pratade med mig. Det var underbart, säger Marianne Svensson, en av de boende på Tallmon, märkbart rörd.

Syftet med tipspromenaderna är att de äldre ska få komma ut, ha roligt och träffa människor i olika åldrar berättar samordnaren Marianne Nygren. Att klura på frågorna ger samtidigt minnesträning. För ungdomarna handlar det om träning i att ta instruktioner och språket.

Flera organisationer bakom

Tipspromenaderna är ett samarbetsprojekt mellan flera organisationer i Skutskär som turas om att bära huvudansvaret. Den här gången är det föreningen ”Aktiva kvinnor” förra gången före var det Svenska kyrkan och nästa gång är det IOGT-NTO. Verksamheten är till stora delar ideell, men omkostnader och den symboliska ersättning på 100 kronor som ungdomarna får per gång kommer från Länsstyrelsernas projekt ”guldkanten”. Samordnaren Marianne Nygren, själv pensionär, är den sammanhållande kraften och eldsjälen i projektet.

- På en sån här liten ort måste man samarbeta. Det blir mycket lättare då, säger Marianne.