20200405 Munkegärdekyrkan i Ytterby-Kungälv församling.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Nya riktlinjer i samband med begravning

Med anledning av de nya skärpta restriktionerna från och med den 21 december 2020.

1. Vid begravningar ska vi kunna bidra till smittspårning.

Alla besökare vid en begravningsgudstjänst ska lämna kontaktuppgift till tjänstgörande personal. I kyrkan finns en lista där den som deltar i begravningsgudstjänst antecknar namn och telefonnummer.

Efter begravningsgudstjänsten tar kyrkans personal hand om listan. Den sparas i arkiv, i högst en månad. På detta sätt kan vi nå dem som deltagit i begravningsgudstjänst om vi måste bidra till smittspårning.

2. Munskydd ska användas av bärarlag

När man bär kistan, kommer man nära varandra. Alla som bär kista vid begravningsgudstjänst, ska använda skyddsmask med FFP2 klassning, dvs ett munskydd som skyddar dig. (Om sådan mask inte finns tillgänglig, ska enklare mask användas, dvs den typ som skyddar andra om du själv är smittad utan att du vet det)

Observera information om hur skyddsmasken ska sättas på och tas av, och hanteras efter användandet!

Rutiner följs. Rekommendationer skärps

Handtvätt, handdesinfektion mm är numera självklara rutiner. Har någon symptom, delta inte! Även när vi följer alla rutiner finns risk att vi kommer nära varandra. Vi rekommenderar därför alla som besöker en begravningsgudstjänst att bära ansiktsmask för att skydda dig själv och andra.

Var rädda om er!

Anna Lundin Leander,