Orgelpipor
Foto: Sven Åke Svensson

Orgelmusik i sommarkvällen

Nyhet Publicerad Ändrad

Varmt välkommen till sommarens orgelkonserter i Margaretakyrkan!

 

Under fyra söndagskvällar i juli får vi besök av organisterna Paul R. Wilmot, Sebastian Johansson och Simon Nilsson utöver Margaretakyrkans egen organist Per Anders Håvelsrud. Konserterna spelas på kyrkans två unika orglar – den romantiska Setterquist-orgeln från 1925 och barockorgeln i Silbermann-stil byggd av Mocnik 2016. 
 
2 juli klockan 19.00
Denna söndag får vi höra den brittiska organisten Paul R. Wilmot, som till vardags jobbar som organist i Gjøvik kirke. Han är utbildad vid University College, Oxford, där han var organiststipendiat (organ scholar). Där studerade han orgel med den världskända konsertorganisten professor David Sanger. Under de senaste åren har han bland annat samarbetat med BBC Singers och Trondheimsolistene, och haft solokonserter i flera stora kyrkor i och utanför Norge.
 
9 juli klockan. 19.00
Denna söndag bjuder Per Anders Håvelsrud, organist i Margaretakyrkan, på ett varierat och rikt program med fokus på svensk och tysk romantisk orgelmusik. Här blir också den tyska kompositören Max Reger, som i år fyller 150 år, representerad med ett utdrag från hans sista verk för orgel, op. 145 Sieben Stücke. 
 
16 juli klockan 19.00
Denna söndag får vi besök av den svenska organisten Sebastian Johansson, organist i Sigtuna församling utanför Stockholm. Han gästar oss och bjuder på ett program med musik av Bach, Fauré, Lindberg, Waldenby, Olsson och Demessieux. Den franska organisten Jeanne Demessieux var student till Marcel Dupré och hade en fantastisk internationell karriär, särskilt hyllad för sin improvisationskonst. Under kvällens konsert får vi höra hennes Te Deum som skrevs 1965.
 
23 juli klockan 19.00
Denna söndag spelar den norska organisten Simon Nilsson ett rent barockprogram med musik av Pachelbel, Muffat, Buxtehude och självklart barockens stora mästare Johann Sebastian Bach. Nilsson är utbildad organist vid Norges musikkhøgskole och studerar nu en konstnärlig master i orgelspel med fördjupning i den tyska barockmusiken. En av kvällens höjdpunkter är Bachs storslagna och grandiosa fantasi och fuga i g-moll som sätter punkt för sommarens orgelkonserter. 
 

Entré 100 kr.