Altare kväll

Advent och jul i Margaretakyrkan

Välkommen att fira advent- och jultid i Margaretakyrkan.

FÖRSTA ADVENT
Advent betyder ”ankomst” och inleder en 40 dagars fasta inför Jesu födelse. Traditionen med ljus och stjärna kom först på 1900-talet.
27 nov kl. 11.00 1:e advent i Margaretakyrkan.

ANDRA ADVENT
Den här söndagen rör sig kring frågan om vad himmelriket är. Var finns det och vad betyder det för våra liv här och nu. Vi förbereder oss inför julen och tänder det andra ljuset.
4 dec kl. 11.00. 2:a advent i Margaretakyrkan.

TREDJE ADVENT
Johannes döparen såg det som sin uppgift att förbereda människorna på att Jesus skulle komma. Det här är hans dag där vi skapar utrymme för Gud i livet och i världen.
11 dec kl. 11.00. 3:e advent i Margaretakyrkan.

LUCIA
Luciatraditionen med ljus och Lucia omtalas första gången i Västergötland 1764. Det första Luciatåget däremot anord- nades så sent som 1927. Helgonet Lucia levde i Syrakusa på 300-talet och bland annat sägs hon ha skänkt bort sin hemgift till stadens fattiga, bekänt sig till Kristus och för det straffats med döden.

FJÄRDE ADVENT
Fjärde söndagen i advent är Marias dag – hon som bär hoppet och framtiden i sin kropp.
18 dec kl. 16.00. Kören bjuder på julmusik och leder oss i julens psalmer i Margaretakyrkan.

JULAFTON
I nordisk tradition är julaftonen julfirandets höjdpunkt.
Julklapparna symboliserar gåvorna till Jesus. I äldre tider var det julbocken som kom med klapparna. Han hade i sin tur tagit över det medeltida helgonet St. Nikolaus roll som presentutdelare. Den svenska jultomten var en national- romantisk idé om den lille gårdstomten som uppkom på 1800-talet. Den blandades sedermera ihop med St. Nikolaus röda biskopskläder och så skapades den jultomte vi känner idag.
24 dec kl. 11.00 välkomnas hela familjen på Julkrubbegudstjänst.
Julbön kl. 18.00

JULDAGEN- JESU FÖDELSE
I de flesta länder är juldagen den dag då julen firas sommest. Traditionellt sett är julottan den dominerande guds- tjänsten i Sverige och kallas ibland för Herdarnas mässa.
25 dec  kl. 07.00  firas julotta i Margaretakyrkan.

26 DECEMBER
Annandag jul – Den helige Stefanos dag. Martyrerna Dagen handlar om alla de som fått lida för att de trott på Jesus. Jesu födelse, ett litet barn i en krubba, är inte bara något gulligt – det är något som utmanar makten.

1 jan kl. 11.00 Högmässa i Margaretakyrkan.

JULGRANSPLUNDRING
I granen hängdes det ofta äpplen och annat gott som skulle “plundras” innan granen skulle kastas ut efter jul- firandet. Ett annat ord för julgransplundring är julgrans- skakning.
8 jan kl. 11.00 och kl. 13.00. Julgransplundring i Margaretakyrkan.