Begravningspastoral

Organisation
Nordmalings församling är huvudman för begravningsväsendet i Nordmaling. Det är kyrkoherden som är ansvarig för tillsyn över begravningsverksamheten. En kyrkogårdsföreståndare finns som ansvarar för drift och skötsel av församlingens kyrkogårdar. Kyrkogårdsföreståndaren har på delegation ett arbetsgivaransvar för arbetsmiljöfrågorna vad gäller församlingens fastigheter och kyrkogårdar.

Kyrkorådet genom kyrkogårds och fastighetsutskottet ansvarar för kyrkogårdens medel, fördelning och skötsel. Kyrkoherden ska regelbundet samla präster, musiker samt all vaktmästeri- och kyrkogårdspersonal för genomgång av övergripande och praktiska frågor när det gäller begravningsverksamheten.

Förrättningslokaler
I Nordmaling kan vi erbjuda begravningar i Catharinakapellet och Nordmalings kyrka. I Nyåker i gravkapellet och i Nyåkers kyrka. Det finns också möjlighet för begravningsgudstjänster i Hörnsjö skogskapell, Rundviks och Norrfors kyrka. Catharinakapellet i Nordmaling går även att använda som en neutral förrättningslokal.

Begravningsplatser
Gravsättning kan erbjudas på Nordmalings två kyrkogårdar. Vidare finns kyrkogårdar i Norrfors, Nyåker och Hörnsjö. För t.ex. muslimer finns avtal om en muslimsk begravningsplats genom Umeå kyrkliga samfällighet.

Kyrkans uppgift
Det är kyrkans uppgift att genom det pastorala handlandet i hela begravningsskicket gestalta tron på uppståndelsen från de döda genom Jesus Kristus – allt ifrån mötet med anhöriga, i begravningsgudstjänsten, i gravskicket och i uppföljningen. Det pastorala handlandet i samband med dödsfall och begravningsgudstjänst är en viktig del av kyrkans själavård. Präst och församling skall visa omsorg om människor i dödens närhet och så långt det är möjligt respektera deras behov och förväntningar samt möta anhöriga med en attityd av tillmötesgående.

Begravningsgudstjänst av icke kyrkotillhörig
Om den avlidne utträtt ur Svenska kyrkan och de anhöriga likväl önskar en begravning enligt Svenska kyrkans ordning skall de anhöriga informeras om alternativa ceremonier eftersom ett utträde ur kyrkan bör respekteras. Det ligger inom prästens själavårdsansvar att göra eventuella undantag. Beslutet fattas då av kyrkoherden. Om begravningsgudstjänst ska hållas för icke tillhörig enligt svenska kyrkans ordning står dödsboet för kostnaden för präst och kantor.

Kontakt med församlingen
Pastorsexpeditionen är öppen måndag - fredag mellan kl. 9.00 – 12.00. Personalen sköter bokningar och tillhandahåller församlingens gravregister. Rutinen vid ett dödsfall idag är vanligtvis att de anhöriga kontaktar en begravningsbyrå som hjälper till med praktiska göromål. Begravningsbyrån kontaktar sedan församlingen om tid och plats för begravningen. Begravningsbyrån måste ta hänsyn till såväl anhörigas önskemål som församlingens policy.

Barn
Döden är en del av livet. Även barn drabbas av svåra förluster. Det är därför viktigt att vi får med ett barnperspektiv i när vi hanterar dödsfall och begravning.

Före begravningen
Så snart prästen fått kännedom om dödsfallet tas en första kontakt med anhöriga. Det ligger ett värde i att prästen kopplas in på ett så tidigt stadium som möjligt, innan alltför mycket planerats. Begravningsgudstjänsten planeras i samråd med de anhöriga. Det är viktigt att visa lyhördhet för önskemål av musik och psalmer. Det är också viktigt att musiker blir vidtalad i god tid, för att ge råd och synpunkter. Tid för tacksägelse bokas i samband med bokning av begravning.

Begravningsgudstjänst
I begravningsgudstjänsten tar församlingen och de sörjande avsked och överlämnar den som har dött åt Guds barmhärtighet. Vid begravningen kommer såväl sorgen och dödens allvar som hoppet och uppståndelsens ljus till uttryck.

Begravningsgudstjänsten är en ritual och ett formellt farväl med tredelat syfte; att förstå att den döde är död, att förmedla evangeliet om uppståndelsen samt att säga farväl av den döde. Enligt den svenska kyrkohandboken är begravningsgudstjänsten en offentlig gudstjänst. Gudstjänsten firas dock i en situation som för de anhöriga är starkt känslomässigt laddad varför vi vill betona vikten av öppenhet och förståelse för anhörigas synpunkter och önskemål. Begravningsgudstjänsten genomförs enligt ordning i kyrkohandboken.

Tjänstgörande präst har huvudansvaret för begravningsgudstjänstens utformande och genomförande. Prästen har tillsammans med kyrkomusikern det övergripande ansvaret för den musikaliska utformningen. Gränsen för vad som kan vara lämplig musik kan dock ibland vara svår att dra. Tjänstgörande präst har att ta hänsyn till anhörigas önskemål om psalmer men fattar dock det definitiva beslutet. Övrig sång och musik vid begravningsgudstjänsten skall vara lämplig att framföra i ett invigt gudstjänstrum. Om tveksam musik eller sång önskas, kontaktas kyrkomusikern så tidigt som möjligt för att kunna föreslå alternativ. Tjänstgörande präst medverkar, då möjlighet ges, vid minnesstunden om de anhöriga så önskar.

Gravsättning
På Nordmalings kyrkogård kan församlingen erbjuda gravsättning i minneslund, urngrav samt kistgrav . På de övriga kyrkogårdarna erbjuds gravsättning i kistgrav och urngrav. Så långt det är möjligt avser vi att gravsätta samma dag som begravningsgudstjänsten äger rum. Avskedet av den avlidne vid kistan kan antingen ske i samband med begravningsgudstjänsten i kapell, kyrka eller vid gravsättningen i samband med begravningsgudstjänst.

Vid gravsättning transporteras kistan efter begravningsgudstjänsten på katafalk eller så hämtas kistan med en specialbyggd transportvagn. Som dragfordon används en minitraktor (i Nordmaling). Transporten sker på ett lugnt och värdigt sätt. Vid graven lyfts kistan ner från vagnen och placeras på två lyftband. Kistan sänks ner i graven lugnt och stilla av fyra personer. På kyrkogårdarna i Norrfors, Nyåker och Hörnsjö används s.k. kistsänkare när inte gravsättningen sker i samband med begravningsgudstjänsten eller när inte tillräckligt med personal finns tillgänglig. När sänkningen är klar och banden avlägsnade ställer sig bärarna, tar av sig mössan, bugar sig o säger: ”Vila i Frid” och namnet på den avlidne, som en sista hälsning.

Präst kan medverkar vid urnnedsättning när anhöriga uttrycker önskemål om det.

I kyrkogårdens minneslund tar församlingen emot och gravsätter foster om så önskas. Gravsättning av foster kan också ske på eventuell familjegrav.

Uppföljning
Präster och diakoner finns tillgängliga efter begravningen om behov av hjälp och samtal finns. Personalen på pastorsexpeditionen sköter administrationen av inbjudan till minnesgudstjänst

Upplåtelse av kyrka för begravning i annat trossamfunds ordning
Praxis är att församlingens kyrkor och gravkapell upplåts för andra kristna trossamfund om så önskas. Kyrkoherden tar beslutet om delegation.

Miljöhänsyn
Församlingen vill och skall ta ett miljöansvar när det gäller exempelvis avfall och förbrukningsartiklar

Utbildningsplan
Alla anställda som i sitt arbete möter död och begravning skall ha en grundläggande utbildning i hur man möter sorg och sörjande.
Vidare behöver alla också en regelbunden fortbildning:
- För prästerna och diakoner kring själavård och det pastorala omhändertagandet.
- För musikerna kring t.ex. nutidsmusik, när någon dött ung.
- För kanslister, vaktmästare och kyrkogårdsarbetare kring bemötandet av sörjande.

Konflikter

Ibland uppkommer konflikter bland anhöriga kring gravsättning. Enligt begravningslagen skall huvudmannen för begravningsverksamheten på den ort där den avlidne senast var folkbokförd på begäran medla. Den uppgiften har Kyrkorådet delegerat till kyrkogårdsutskottets ordförande/kyrkoherde.

Uppföljning av begravningspastoralen

För att främja en utveckling av begravningspastoralen är det viktigt att alla de som är involverade i begravningsväsendet samarbetar. Detta gäller såväl präst som kantor, kanslipersonal, vaktmästare, kyrkogårdsarbetare, förtroendevalda som begravningsbyrå.

För att främja samarbetet bör de som har ett begravningsansvar regelbundet träffas.
Uppföljning och genomgång av begravningspastoralen skall ske efter det att ett nyvalt kyrkoråd har tillträtt eller när församlingen har bytt kyrkoherde.

Skriftliga rutiner i samband med gravsättning

Mottagande – kontroll – förvaring 

Begravningsbyrån överlämnar kista/urna med uppgifter på den avlidne. Vaktmästare tar emot vördnadsfullt och antecknar mottagandet i en liggare. Kistan/Urnan förvaras i kylrum. Endast vaktmästare, kyrkoherde och begravningsentreprenör har tillgång till nyckel till kylrummet. När en urna överlämnas till de anhöriga skall de kvittera mottagandet  och överlämnandet ska antecknas i liggaren. Önskar anhöriga bisättning görs den i gravkapellet. Vaktmästare bör då vara för tillfället lämpligt klädd.

Transport av kistor

Kistan fraktas med begravningsbyråns bil till kylrummet. Från begravningskapellet fraktas kistan till begravningsgudstjänsten och efter den vidare till gravplatsen med katafalk eller specialbyggd transportvagn. Respekt för begravningsfölje visas genom att allt annat arbete på kyrkogården avstannar under tiden tills kistan har kommit i jorden.

Visning av gravplats

Verksamhetsansvarig på kyrkogården visar anhöriga var lediga gravplatser kan finnas. Vid det tillfället kan tillvägagångssätt vid gravsättning samt lämplig tidpunkt för gravsättning meddelas.

Grävning av grav

Innan grävning

Förvaltningsassistent kontrollerar i gravregistret om släktgrav finns och att gravrättsinnehavaren har godkänt gravsättning (intyg om gravsättning). Vaktmästare kontrollerar att det är rätt gravplats och om det finns möjlighet att gravsätta i graven genom att läsa tidigare gravkort. Därefter gör vaktmästare en helhetsbedömning av hur arbetet ska läggas upp med hänsyn till rasrisk, omkringliggande gravstenar, placering av grävmaskin, etc. Vid grävning av grav används en liten grävmaskin. Gravsten ska vid behov lyftas från sockeln och placeras en bit från graven.

Under grävning

Vid grävning läggs jordmassorna bredvid graven på plyfaskivor (för att inte skada gräsytorna) c:a 1,5 m från den grav som ska grävas. Detta för att eliminera rasrisken. Vid utgång (när avskedstagandet sker på kyrkogården) lastas jordmassorna på släpvagn och transporteras bort från gravområdet till dess att gravsättning skett. Rasskydd (spåntning) skall användas vid behov för att eliminera rasrisk. Större stenar och lerklumpar sorteras bort under grävning för att inte riskera att kistan slås sönder vid återfyllning av graven. Eventuella ben- och kistrester ska hanteras pietetsfullt och grävas ner. Kistdjupet, 1,8 m kontrolleras med mätsticka. Uppgifter om djup och placering rapporteras till den som registrerar gravsättning i gravboken. Skyddslock skall läggas över graven när den lämnas obevakad.

Vid urngravsättning grävs manuellt till ett djup av 80 cm. Graven kläds med särskild gravklädsel om urngravsättning genomförs med anhöriga. Anhöriga ska ges möjlighet att sänka urnan. I minneslunden grävs stoftet ner av två behöriga personer. Gravsättning av stoft genomförs vid en tidpunkt när inga utomstående befinner sig i närheten av minneslunden.

Efter grävning

Graven kläds med särskild gravklädsel när begravningsceremonin avslutas med utbärning och gravsättning. Gångplank läggs ut för att eliminera rasrisk i samband med kistsänkning. Skyddslock ska läggas över graven när den lämnas obevakad.

Igengrävning av grav

När kistsänkningen är klar ställer sig kyrkogårdsvaktmästarna vid graven, tar av sig mössan, bugar sig o säger: ”Vila i Frid” och namnet på den avlidne, som en sista hälsning.

Därefter börjar återfyllningsarbetet att med spade fylla på jord runt kistan. Det fylls på jord manuellt till dess att det är c:a 20 cm jord på kistan. Detta ska stabilisera kistan så att den ska klara trycket av jorden som kommer att belasta kistan. När grävmaskin är tillgänglig används den för den fortsatta återfyllningen av jordmassorna. (Vi använder maskiner med sparsamhet och försiktighet). Om inte grävmaskin finns tillgänglig så återfylls graven med spade. Ett arbetssätt som alltid ska följas när graven återfylls med maskin är att skopan alltid ska var synlig ovanför gravkanten när jorden försiktigt läggs ner i graven. När det återstår c:a 50 cm av återfyllningen kan jorden försiktigt komprimeras. Eftersom det efter en kort tid uppstår sättningar i graven läggs det på 5-10 cm jord över marknivån. Detta för att kunna justera jorden när sättningar uppstår. Vid passande årstid gödslas och sås graven igen.

När jordfyllningen är klar läggs minnesblommorna på graven. Ett vitt träkors med den dödes namn placeras på graven till dess gravsten anländer. Under den mörka årstiden tänds ett gravljus på graven. För detta används en av kyrkogårdens gravlyktor.

Vid alla grävningsarbeten ska skyddsutrustning användas exempelvis skyddskläder, förstärkta skor och hjälm.

Allmänna gravplatsbestämmelser för Nordmalings församlings kyrkogårdar

Gravrätt

Gravplats upplåtes kostnadsfritt i 25 år. Gravrättsinnehavaren har rätt att förlänga gravrättstiden i ytterligare 25 år. Anmälan skall ske före upplåtelsetidens utgång.

Gravrättsinnehavaren ansvarar för att graven är vårdad och skött på ett värdigt sätt. Vid vanvård, som ej åtgärdas, återtas gravrätten till förvaltningen.

Gravordning får när gravrätt upphört ej föras bort av den tidigare gravrättinnehavaren utan upplåtarens medgivande. Medgivande lämnas om det inte finns risk för att man förfar med gravordningen på ett ovärdigt sätt. Det som gravrättsinnehavaren inte fört bort från gravplatsen inom 6 månader efter gravrättens upphörande tillfaller upplåtaren. Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för att gravplats och gravvård dokumenteras innan förändring vidtas.

Har huvudmannen/upplåtaren blivit ägare till en gravanordning efter att gravrätten löpt ut, måste den bedömas bl a för sitt kulturhistoriska värde. Här gäller 7 kap 37 § i begravningslagen. "Om en gravanordning har tillfallit upplåtaren och den är av kulturhistoriskt vörde eller av något annat skäl bör bevaras för framtiden, skall upplåtaren om möjligt lämna kvar den på gravplatsen. Om gravanordningen ändå måste föras bort från gravplatsen, skall den åter ställas upp inom begravningsplatsen eller på någon annan lämplig och därtill avsedd plats".

Gravvård

Gravvårdar skall följa de specifika bestämmelser som gäller för respektive kyrkogård och serie (kvarter).

Gravvårdar får ej vara stötande eller kränkande mot allmänheten samt skall tillhöra god gravkultur.

Kors är tillåtna i stället för stående gravstenar där inget annat är nämnt för respektive kvarter.

Stående vårdar får kompletteras med liggande platta enligt bestämmelser för respektive kvarter.

Ritning för kommande gravvård skall skickas in till kyrkogårdsförvaltning för granskning och godkännande. Maxmått: Höjd 80 cm, Bredd 100 cm.

För att förhindra olyckrisker på kyrkogårdarna är glasdekorationer samt lösa stenar ej tillåtet på gravar i gräsfält.

Träd och buskar som kan störa omgivningen är inte tillåtna att plantera på graven.

Gravljus/lampor ej avsedda för kyrkogårdar skall undvikas, liksom konstgjorda blommor. Marschaller är ej lämpliga som gravljus eftersom lågorna vid regn eller snö blir väldigt höga och följden blir att bl.a. gravstenen missfärgas. Starkt blinkande batteridrivna (eller solceller) gravljus är ej värdiga som gravljus eftersom de stör den rofyllda känslan på kyrkogården.

På gamla kyrkogården i Nordmaling ska profana utsmyckningar såsom leksaker och fotografier undvikas.

Montering av gravvård

Kyrkogårdens personal monterar och besiktar vården vid uppsättning.

Stående vård skall placeras med sin bakre kant i linje med gravstenens bortre gräns och i mitten av gravplatsens bredd. Gravutsmyckningar utöver gravstenar kan prövas från fall till fall. Prövningen beslutas av kyrkogårdsutskottet.

Samtliga stående gravvårdar upp till 80 cm höjd skall monteras efter CGK:s (Centrala gravvårdskommittén) rekommendationer. I övrigt gäller att förankringen under mark skall vara minst 30% av vårdens höjd över mark.

Högtryckstvätt av gravstenar skall ske sommartid på församlingens kyrkogårdar och handhas av kyrkogårdens personal.