Nominerade filmer

Följande filmer som festivalen nominerat att tävla om Svenska kyrkans filmpris 2021.

SWEAT, 2020 

Polen/Sverige, 105 min 
Magnus Von Horn 
  
Krisande fitnessinfluencer söker oförfalskad intimitet via skärmen i Magnus von Horns återkomst efter guldbaggebelönade debuten [Efterskalv]. 
  
Sylwia Zajac har hundratusentals följare på Instagram. Hon är karismatisk, energisk och genuint besjälad av att hjälpa sin publik att hålla igång. ”Jobba med kroppen du har, inte den du vill ha!” utbrister hon i inledningsscenens pumpande workoutpass i ett köpcentrum. Men hennes glatt svettiga fasad håller på att rämna, ett inlägg i taget. Magdalena Koleśnik gör ett magnetiskt porträtt av en lika peppande som deppande nätkändis som brottas med integritet och närhetslängtan i allt mer gränsöverskridande digitala relationer. [Sweat] är en tankeväckande film som utan pekpinnar söker efter det mänskliga i skärmsamhället och fördjupar diskussionen av klickonomins existentiella effekter. 

TIGRAR, 2020 

Sverige/Italien/Danmark, 116 min 
Ronnie Sandahl 

Ronnie Sandahl vitaliserar sportfilmen i prisvinnande och starkt berörande drama som riktar strålkastarljuset mot fotbollsindustrins inhumana villkor.

Självförtärande disciplin och ändlösa timmars träning har gjort Martin Bengtsson till en av Sveriges mest lovande fotbollstalanger. Vid 16 års ålder säljs han som ungdomsproffs till en italiensk storklubb och hans livsdröm ser ut att gå i uppfyllelse. Men på plats i Milano kastas han in i ett fotbollsmaskineri präglat av konkurrens och rivalitet och där språkförbistringen isolerar honom ytterligare. Erik Enge levererar ett lysande porträtt av den målinriktade talangen, som hamnar i en illavarslande spiral av psykisk nedbrytning. Ronnie Sandahls (Svenskjävel, GFF 2015) film är baserad på Martin Bengtssons självbiografiska ”I skuggan av San Siro”.

PLEASURE, 2021 

Sverige/Nederländerna/Frankrike, 105 min 
Ninja Thyberg 
  
Sofia Kappel filmdebuterar som karriärhungrig amerikaresenär i Ninja Thybergs utmanande inifrånskildring av Los Angeles porrindustri. 
  
”Business or pleasure?” frågar tulltjänstemannen när 20-åriga Bella landar i Kalifornien för att göra sig ett namn i den pornografiska filmbranschen. Hon flyttar in i ett kollektiv med andra unga skådespelerskor, som både blir vänner och konkurrenter i den fascinerande men hänsynslösa produktionsapparaten. I explicita och våldsamma sexscener gestaltas porrens övergreppskultur utan skygglappar, men [Pleasure] beskriver också inspelningarnas absurda vardaglighet och försöken att skapa genuina relationer bortom könsdelarna. I en rad uppmärksammade kortfilmer har Ninja Thyberg undersökt sexualitetens maktordningar i en patriarkal visuell kultur, en tematik som sätts på sin spets i hennes komplexa långfilm. 

 IN I DIMMAN, 2021

Sverige, 72 min 
Maciej Kalymon 
  
Unik skildring av Malmös ensamma skuggfigurer tar oss på en hypnotisk resa in i dimman, där ruset är mörkrets främsta botemedel. 
  
Du känner igen dem från periferierna av ditt synfält. De som håller de enarmade banditerna igång på kvarterskrogen, de som står i kö till Systembolaget en förmiddag mitt i veckan och de som dricker för att mala de vassa kanterna av sin vardag i väntan på att mörkret ska lätta. Vi möter städerskan som slitit ut både sin kropp och sina drömmar, vännerna på krogen som köpslår om nästa runda och mannen som, likt en fallen hjälte, ramlar fram längs Malmös gator. I Maciej Kalymons poetiska hybridfilm [In i dimman] blandas den mest diskbänksrealistiska dokumentär med hypnotiska feberdrömmar och skapar en storslagenhet som sällan unnas dem som befinner sig på botten. 

BE MY VOICE, 2021 

Sverige/Iran/USA/Norge/Storbritannien, 90 min 
Nahid Persson 
  
Iransk aktivist får tusentals kvinnor att kasta huvudduken i viralt men livsfarligt uppror mot den iranska regimen i den världsberömda regissören Nahid Perssons nya dokumentär. 
  
Journalisten och aktivisten Masih Alinejad har 4,5 miljoner följare på Instagram men släpper inte in vem som helst i sitt hem. Efter att hon uppmanat Irans kvinnor att göra uppror mot den påtvingade hijaben genom att filma sig själva utan slöja i offentligheten, har hon tvingats lämna sitt land. För hennes uppmaning fick genomslag och har vuxit till en av de största aktionerna i civil olydnad i Irans samtid. Något som har fått regimen att desperat dra åt snaran för att återta kontrollen över sitt folk. Nahid Persson ([Drottningen och jag], GFF 2009) söker upp Masih i hennes exilhem i New York och möter en kvinna med till synes outsinlig energi men med ett ständigt hot hängande över sig.

KNACKNINGAR, 2021 

Sverige, 78 min 
Frida Kempff 
  
Frida Kempffs spelfilmsgenombrott rör sig från ömt sorgeporträtt till kusligt kafkaartad thriller i årets nervigaste psykodrama. 
  
Efter ett livsomvälvande trauma och en tid på vårdboende flyttar Molly till en egen lägenhet, men hennes psykiska sår präglar fortfarande hennes tillvaro. Något i det nya huset är nämligen inte som det ska – det hörs knackningar och märkliga ljud från våningen ovanför. Medan Molly försöker förstå var ljudet kommer från, avkoda knackningarna och hjälpa den som ropar, växer också grannarnas misstänksamhet mot henne och hennes psykiska tillstånd. Med träffsäker regi förvandlar Kempff ([Vinterboj], GFF 2016, [Cirklar], GFF 2016) Johan Theorins novell till en mardrömsnervig thriller, konstruerad av filmiska vanföreställningar och lager på lager av opålitliga berättare.