Svenska kyrkan i New York Besöksadress: 5 East 48th Street, - New York, NY-10017, US Telefon: +1(212)8328443 E-post till Svenska kyrkan i New York Webbplats

Utställningar / Exhibits

”Presenningsikoner – skavt och förgyllt” - Mats Hermansson

Utställning 1-22 april
Vernissage 1 april, 14-16

Jag gör inte ikoner. Inte i den klassiska betydelsen. Jag gör Presenningsikoner – det är bilder som är mer eller mindre inspirerade av de gamla bilderna – slagmetall, slitna presenningar, form, känsla och färger från ikonernas värld. Men jag målar alltså inte ikoner. Det känns angeläget att säga det tydligt. Jag är på tok för otrogen och experimentell i mitt målande för att platsa i ikonmålarnas skara. Jag är alltför oortodox i mitt tänk och i min praxis runt dessa bilder. Däremot är jag sedan ungdom fascinerad av ikonmåleriet. Jag målar alltså inte ikoner – jag kallar mina bilder för Presenningsikoner. Den östliga kyrkans rika bildspråk är inspirerande att ta spjärn emot. Kanske kan man säga att ikontraditionen är den västerländska kulturens tydligaste avtryck. Jag tar till mig en del av det klassiska ikonmåleriets lagbundenhet men bearbetar det genom att bryta upp, utelämna, möblera om. Jag lånar lite här och där, vrider till det, lyfter fram detaljer och strävar mot det enkla. Syftet är att skapa en vacker bildbrygd med läkande och lugnande inverkan på människor. Om jag lyckats avgör du som betraktar mina bilder.

Mina bilder är en återbruksdemonstration. De flesta är målade på gamla presenningar. De är slitna och härjade – men ändå så vackra. Eller kanske just för att de har en historia så är de vackra. Jag vill visa att det som tidigare ansetts förbrukat är vackert och användbart – och så verka för skapelsens överlevnad. Återbruk är en from gest. Jag gillar kontrasten mellan det slitna och trasiga tyget å ena sidan och förgyllningen och de vackra motiven å andra sidan.

Att måla är rekreation för mig. Till professionen är jag präst. Först församlingspräst i Örebro Sankt Nicolai i ca tio år, sedan som missionsteolog på Kyrkokansliet, internationella avdelningen i Uppsala i 7 år. Våren 2008 började jag domprost i Visby. I mitt jobb blir det mycket papper som ska skrivas och läsas, möten och sammanträden. Då är det skönt att få sjunka in i denna bildvärld. Mina presenningsikoner är målade på lediga stunder, framförallt under sommarsemestrar i svärmor Monicas sommarhus i Småland, Flivik, Misterhults församling mellan Västervik och Oskarshamn, Linköping stifts sydligaste församling.

Svenska kyrkan New York är en populär och uppskattad utställningplats för konstnärer och vi upplåter biblioteket/läsrummet till konstutställningar. Hör gärna av er med förslag till newyork@swedishchurch.net

Det som gäller för utställaren är följande:

- Kyrkan är tillgänglig under ordinarie öppettider.
- Utställare ansvarar för full försäkring av utställande verk.
- Kyrkan är inte ansvarig för skador på utställda verk oavsett orsak.
- Utställare ansvarar för uppsättning och nedtagning av utställda verk samt transport till och från Svenska kyrkan New York.
- Verk får hängas med hjälp av tavellister, befintliga krokar eller liknande. Inga hål eller andra skador får göras på väggar eller andra ytor.
- Utställare ansvarar för all eventuell försäljning. I samband med utställningen kan det hållas en vernissage, i sådana fall står utställaren för kost och dryck.
- 20 % av intäkterna från eventuell försäljning tillfaller kyrkan som donation.
För mer information kontakta kyrkan via mail eller telefon.