Predikan 10 maj - Att växa i tro.

Nyhet Publicerad

5 söndagen i Påsktiden. 3 årg texter Jesaja 57:15-16, Galaterbrevet 5;13-18, Joh.ev 17:9-17

Att växa i tro

Allt levande står i förvandling. Det finns inget levande som är oföränderligt. Så är det på gott och ont. Ingen av oss blir yngre och som man brukar säga ser man det bäst på andra. Inte minst på barnen, egna eller andras. Hur gick det till? Hur blev dom så stora?

När företagsledare och personer i ansvariga positioner inom politiken eller offentligheten intervjuas slås i alla fall jag av hur unga dom är. Hur gick det till?
När man träffar vänner och studiekamrater från förr i tiden som man inte sett på många år märker man att dom förändrats och blivit äldre och grånande….
För att inte tala om när man ser sig själv i spegeln och undrar vem den där man ser är….

Utveckling och växande. Besvärligt och härligt på något vis! Ett gott vin är oftast ett vin som mognat, som fått lite ålder. Lagrade ostar är eftertraktade. Byggnader som fått en viss patina besitter både charm och ibland ett högre värde. Visheten kommer med åren sägs det. Erfarenheten kan inte nog värderas när man ska fatta beslut eller igångsätta nya projekt.

Allt levande växer och förändras, det är en del av livsvillkoren. Så hur är det då med tron?

Enligt dagens rubrik är den också levande och växande. Jag tror vi är många som kan intyga att det är så. Den tro, som några av oss fick som unga, är inte samma tro som vi idag omfattar som vuxna. Livet har lärt oss det. Våra erfarenheter har format också vår tro. Tron är inte statisk utan växande,  levande och därmed föränderlig.

Men betyder det då  att det inte finns någon trygghet i tron, att man aldrig kan vara säker på vad tron kan betyda för mig eller vad den ska vara bra för? Tron har i alla tider utmanat. Det är inte alltid som den inneburit trygghet och utstakad säker väg.

Jag går inte här in på det gamla testamentets berättelser och historiebeskrivning (som i många stycken beskriver trons konsekvenser) utan väljer att titta på det nya testamentets beskrivning av den framväxande kristna tron. När Jesus kallar lärjungar är det till en tillvaro som på alla sätt var otrygg. Ingenstans att bo, ingen säker försörjning, ibland svårt att få mat för dagen, motstånd från omgivningen och den etablerade religiösa eliten.

Efter påskens dramatiska händelser var de övergivna, kanske missbelåtna och i alla stycken utan trygghet. Men de hade fått nya levnadsregler och ett nytt förhållningssätt till livet; älska varandra och ta till er andens frihet. Gud ska bevara er! Däri ligger er trygghet i tron och där finns er glädje!

Orden i dagens texter kan få gälla också dig och mig. I en tid då mycket känns osäkert, både i vår närhet och i världen, på kort och på lång sikt. Det är svårt att planera, svårt att kunna säga något säkert om framtiden och för många har den pågående pandemin fått omedelbara konsekvenser för trygghetskänslan.

En situation i stora delar av världen  med konsekvenser värre än 30-talets depression i västvärlden. Osäkerheten sprider sig. Kan då tron växa? Kan tron ge tröst? Kan tron vara en trygghet?

Jag har i nästan alla predikningar sedan pandemins utbrott pekat på de goda möjligheter som den ändå för med sig. Med det sagt menar jag inte att den för gott med sig. Tvärtom. Det finns så mycket att vara ledsen för när det gäller sjukdom, död och otrygghet.

Men ska man peka på något gott så är det beredvilligheten att vara varandra till hjälp och till tjänst.

I någon mening utför vi det Jesus talar om  genom Paulus ord i dagens episteltext; Älska din nästa som dig själv!

Tron kan växa då vi får en möjlighet att ägna oss åt det väsentliga: att bry oss om varandra.

När vi är utelämnande åt varandras hjälpsamhet händer det fantastiska saker. Kanske kan vi i den här situationen  se och märka hur tron växer, hur vi trots den sociala distansen  ”kommer varandra närmare”, får mer tid för våra familjemedlemmar och tid att återknyta kontakter med vänner.

Vi får den här dagen be om Guds beskydd och bevarande från det onda; 
för oss, våra närmaste och för hela världen.

Kärlekens Gud, sänd oss hjälparen.
Din heliga Ande till att leda oss in i trons fördolda liv och ut i din kärleks tjänst.

Amen