Predikan från 22 mars - Guds mäktiga verk. Var inte rädd.

Nyhet Publicerad

Jungfru Marie Bebådelsedag Lukasevangeliet 1:26-38

Guds mäktiga verk - Var inte rädd

Dagens budskap från ängeln till Maria kan vi se som ett budskap till oss. 
Var inte rädda! – i den oroliga tid vi befinner oss i. Jag återkommer till detta lite längre fram i predikan.

Jungfru Marie bebådelsedag kan få vara ett ljust inslag i en annars orolig och dyster tid. I tiden 9 månader före jul bryter Jungfru Marie Bebådelsedag av fastan. Fastetiden är en rest från den tid då man förberedde påsken genom att avstå från allsköns läckerheter. En tid då man skulle påminnas om den strävsamma vandringen genom öknen till det utlovade landet. (Kanske är just denna tid vår ökenvandring…)

Bakgrunden till vår fastetid och till vårt påskfirande är från den judiska historien. Uttåget ur Egypten, Det osyrade brödets högtid, förvandlingen till vårt nattvardsfirande. Innan de 40 dagarnas fasta (40 år i öknen) tar vid firas fastlagen. Carne Vale (Farväl till kött - Karnevalen i de latinska länderna) med fettisdagen som vår svenska traditions bidrag.

Så kommer den fastetid som präglas av återhållsamhet. Många har tagit tillvara denna tid för att avstå från något(en fasteperiod kan ske när som helst i vår moderna tid). Fastan kulminerar i förändringen i påsktid då livets seger över döden firas med påskris(fastlagsris), äggätande, påskalammet. Men denna söndag bryter alltså av fastetiden.

9 månader före jul kommer ängeln Gabriel på besök till en ung tonåring i Nasareth. Maria är utvald att bli moder till Guds Son Jesus. Ett möte hemma hos mamma Anna och pappa Joachim.

Jungfrun Maria. En oskyldig ung flicka, en oskuld som ännu inte haft någon man. Hur skulle föräldrar, den trolovade Josef och omvärlden reagera om hon sa ja till uppdraget..? En flicka, som genom sitt svar skulle komma att förändra världshistorien…

Historien har kanske skapats för att

1. Det ska vara något särskilt med detta barn

2. För att Gud ska visa sig mäktig att utföra under dvs bryta mot naturlagarna.

Det kanske var viktigt då men spelar mindre roll idag. Vi människor är ju mäktiga att bryta naturlagar själva och har hittat alla nya möjligheter att få till befruktningar idag. Det sociala trycket har också upphört vad gäller barn utom äktenskap och samboförhållanden. Också samkönade par kan få barn idag

Vi behöver inga Gudsunder för att komma till tro eller bli överbevisade om Guds existens.

Hela vår tillvaro är förunderlig.

För Maria blev mötet med Gabriel både omskakande och skräckfyllt. ”Var inte rädd” säger ängeln. Ord vi känner igen från flera änglauppenbarelser.

Jag har ett uppdrag åt dig. Du ska utföra en tjänst åt Gud.

Av berättelsen förstår vi att det är en omtumlande framtidsbild som ängeln målar och att Maria är beredd att gå in i detta tjänande som skulle förändra hennes liv. Hon blir en symbolperson för hur vi människor kan ställa oss i Guds tjänst.

Jag antydde tidigare att det inte behövs några övermäktiga under för att vi ska kunna tro på en högre makt. Många av oss förundras över hur fantastiskt livet är. Inte minst i mötet med det nyfödda.

Någonstans anar vi storheten och det helt obegripliga i hur vi människor fungerar. Världens bästa kameror, känsliga microfoner och instrument som kan spela det mest fantastiska melodier.

Att vi ständigt utforskar vårt universum och skaffar oss nya kunskaper visar på en förunderlig värld. Som omöjligt kan ha kommit till av en slump. Vi ser spår av en skaparkraft som lagt ner en del av sig själv i varje skapad varelse.

Jesus kom att bli en förebild för sina samtida medmänniskor.

Han skapade nya mönster i den historiska berättelsen och han blir den som banar vägen genom döden till livet. Den som ger oss hopp i en stundtals hopplös tid och värld.

Det finns ofta skäl till att ta till sig orden ”Var inte rädd”. Inte minst i dessa Coronasmittans tider. Det finns oro för egen hälsa, sina närmastes, avstånden till nära och kära, för en osäker arbetsmarknad, för en egen ekonomisk situation, för världsekonomin, för hälso- och sjukvården. Det finns det som hotar och det som skrämmer.

Därför kan orden till Maria vara ord till oss. ”Var inte rädd” – Gud, universums skapare är med dig och vill med kärlek genom Jesus ge dig hopp.

I orostider brukar vi människor kunna visa prov på samarbetsvilja. Vi lägger ofta undan det som inte är så viktigt för att fokusera på det som är väsentligt. Nu är en sådan tid. Vi får kanske mer tid att vara med våra närmaste eller bry oss om varandra- genom telefonsamtal eller med hjälp av internet.

Maria, också kallad Vår fru Maria, har gett namnet till denna söndags utmärkande och fastebrytande läckerhet, Våfflorna. Kanske läge att grädda några våfflor!

Vår fru – Våffla.

Budskapet : Var inte rädd, Du har en uppgift, Vi är kallade till att vara varandras tjänare,

Du är älskad och kan själv älska, Immanuel - Gud med oss.  Amen

/ Pether Ström Broman, präst