Predikan från 15 mars - Kampen mot ondskan

Nyhet Publicerad

3 söndagen i Fastan. 3 årg Markus 9:14-32. Psalmer 62, 782, 587, 297, 767

Kampen mot ondskan

Att predika på söndagen med  temat ”kampen mot ondskan” det här året och i den här tiden är inte som andra år….Det känns ganska givet att nämna Corona viruset…. Bibeln är en enda lång berättelse om kampen mellan det goda och det onda. Ganska givet eftersom det handlar uteslutande om våra liv, oavsett när och var vi levt dom. Det är en realitet att det ständigt pågår en kamp mellan det goda och det onda. Den kampen är inte någon vi står vid sidan om och betraktar. Det är en kamp som pågår inne i oss. Min bestämda uppfattning är att det inte finns idel onda eller idel goda människor. Vi är en blandning av båda. Bibelns berättelser försöker ge oss förklaringar till varför det är så och tips om hur vi varje dag kan ställa oss på rätt sida. Så långt det är upp till oss och i vår makt att påverka…

Den kända Sioux hövdingen Sitting Bull, den samlade ledaren för ursprungsbefolkningen i stridigheterna på 1800-talet, har efterlämnat följande berättelse. Inne i dig finns två hundar som kämpar om herraväldet. En är ond och en är god. Frågan är: Vilken kommer att vinna? Han svarar: Den du föder!
Det är i princip samma tankar som Mahatma Gandi, den indiske ledaren uttryckte: ”Be the change you want to see in the world.”

Jag tror att vi människor har stor inpact på hur världen är och vad som händer i den. Läser man tidningar och tar del av nyheter är det människan som orsakar över 99% av alla katastrofer och ondskefulla handlingar (det är min gissning).

Så finns det annat som vi inte kan styra över och som några, både i historien och nu, vill tillskriva som Guds dom över oss. Så var det på Jesu tid. Sjukdomar relaterades till bristande tro och som Gudsstraff – fast vi i vår mer upplysta tid vet att sjukdomar beror på annat än Guds straff….

Så är det med jordbävningar, vulkanutbrott, Hurricanes, Tsunamis och Coronavirus…De är alla naturkatastrofer. Måhända påskyndade och i någon mån orsakade av det sätt vi lever på och handskas med vårt klimat…
Men det vi också vet är att i det godas tjänst står forskningen som inom kort kommer att kunna hjälpa oss med botemedel…

Den goda kraften i tider av ondska och oro är att vi människor tar ansvar. Politiker fattar kloka beslut för att skydda oss, människor ställer upp för att hjälpa varandra, förståelsen och toleransen ökar.

I vår gemensamma sårbarhet ser vi att vi måste hålla ihop. Det finns inget annat sätt att hämta styrka på  annat än att tillsammans stå emot det onda som hotar…

Det är också vad kyrka församling och nattvard handlar om. Att tillsammans gestalta ett hoppets tecken, att lyfta kalken som vi gjort i snart två tusen år och därmed trotsa ondskans makter och visa på något mera hoppfullt. Bönen kanske inte kan åstadkomma omedelbara förändringar men den kan ge hopp och sinnesro och hjälpa till att fatta kloka beslut. Dessutom förenar den oss.

Så låt oss be;

för en orolig värld, för oss själva och alla våra nära och kära. Hjälp oss att hålla modet uppe och vara varandras tjänare. Hjälp oss att föda allt det goda i oss och andra människor. Ge oss av din kärlek och ditt liv.

Vi ber för alla oroliga här och hemma i Sverige.

För dom som oroas över att bli sjuka, mista sitt jobb, på andra sätt drabbas av krisen.

Kom med din Ande, lugna och hjälp oss se hur vi kan vara varandras stöd och hjälp.

 Amen

/ Pether Ström Broman, kyrkoherede
Svenska kyrkan i New York