Predikan 4 oktober

Nyhet Publicerad

Predikan på Mikaelidagen. 3 årgångens texter. Första Mosebok 28:10-17. Uppenbarelseboken 5:11-14. Psalmer: 3, 483, 333.

- Gud är på denna plats och jag visst det inte!, sa Jakob förvånad.

Kanske är det så mest jämt, att vi far runt än hit, än dit, omgivna av änglar – och vi vet det inte!

Gud finns överallt och i allt. Ibland är det  svårt att upptäcka det eller tro på det men Gud möter oss på de mest oväntade platser ofta utan att vi märker det. I det lilla, det oförklarliga men ändå så naturliga och självklara. Livet.

Gud finns inte mer i kyrkan, i söndagens gudstjänst,  än i det vanliga. Det är därute i det vardagliga där vi lever våra alldeles vanliga liv som Gud möter oss.

Kanske i form av sina änglar. Ibland i dig och mig.

Det finns olika sorters änglar och änglar ser inte alltid ut som vi har föreställt oss. De flesta av oss tänker väl på vitklädda varelser med vackra vingar, eller små knubbiga keruber på små moln eller de i rang högre stående seraferna,  men änglar kan se ut på väldigt olika sätt och det inte alltid de ens själva vet att de är änglar.

Jag vet att jag tidigare berättat om den fantastiska filmen, från 1982, ”Den enfaldige mördaren” i regi av Hasse Alfredsson. Den ena halvan av Hasse &Tage, komikerparet med sitt humanistiska engagemang bla som grundare av, den Svenska Amnestyfonden.

”Den enfaldige mördaren” kom att bli huvudrollsinnehavaren Stellan Skarsgårds internationella genombrott. Stellan i rollen som den hånade och idiotförklarade Sven, personifierar godheten i en Jesusgestalt. Han står i bjärt kontrast till ondskans motsvarighet i fabrikören Höglund, spelad av Hasse Alfredsson.

Änglar spelar en framträdande roll i filmen, dels som ofta förekommande i de bibeltexter från Uppenbarelseboken som håller modet och hoppet uppe på, den i många stycken missbehandlade Sven. Dels som de som i Svens sinnevärld går vid hans sida i kampen för sanning, rättvisa och godhet. I filmen går De tre kraftfulla änglarna framåt i kampen mot det onda. Ackompanjerade av sakral musik går de kraftfullt framåt i ljusskenet. De tre änglarna, treenighetens symbol, står upp mot förtryck, ondska och mänsklig förnedring. De är inga små knubbiga figurer på ett moln, de ser väldigt målmedvetna ut i Kampen mot ondskan.

En ständigt pågående och aktuell kamp.  Änglar verkar finnas i det vardagliga.

Kanske har du sagt någon gång;
”-Du är en ängel!”  när någon kommit till undsättning i nöden stund. Ibland handlar det om småsaker, – någon griper in när vi som mest behöver det. Ibland handlar det om skillnad mellan liv och död som Änglavakt vid olyckor. Och när resultatet inte blir lika gott erfar vi ondskan i dess värsta skepnad.

På sätt och vis är vi änglar allihop, för ordet ängel betyder i grunden Budbärare. Vi människor är budbärare, av och på gott och ont. –Så Vad vill vi vara budbärare av?

Hur beter sig änglar egentligen?
Hur beter sig en god människa?

Det är lätt att tänka att om vi ska vara änglalika så ska vi vara timida, leende och tindrande. Men kanske handlar änglalikhet mer om att allt mindre styras av prestige, pengar, anseende, och makt och mer om att se och respektera, bry sig om och agera? Att stå på det godas sida som Sven i ” Den enfaldige mördaren”

Jesus påminner oss ständigt om och att vi inte måste vara störst, bäst och vackrast! Tvärt om! Det är när vi kliver ner från våra piedestaler, vår präktighet, vårt dömande av andra… som vi kommer närmare det viktiga, det riktiga livet.

Kanske handlar änglalikhet om att på allvar våga tro att vi alla är Guds barn? Att vila i vissheten eller aningen om att vi är älskade när vi är ensamma, älskade när vi tvivlar på vår egen förmåga, älskade när vi desperat söker omvärldens bekräftelse och älskade när vi låter bli.

Vi har ju alla både gloria och horn i pannan. Det finns sällan renodlat goda eller onda människor. Vi har alla spår av ett både och. Den fallna ängeln. Men kanske vårt uppdrag är att öva oss i godheten så den alltmer får dominera och till slut helt förgöra den onda sidan. Då kommer änglarna att sjunga i himlen, som vi sjunger om i psalmen.

Du och jag har en uppgift att sälla oss till de goda krafter som finns i tillvaron, var de än uppträder, och vilka skepnader de än antar. Vi kan aldrig vara riktigt säkra på var de uppenbarar sig. Bara att vi bör vara uppmärksamma på de goda krafter som omger oss. Och hålla oss till dom.

”Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster, utan att veta om det.”  står det i Hebreerbrevet.

- Gud är på denna plats och jag visste det inte!, sa Jakob förvånad.

 Amen