Predikan: 29 november

Nyhet Publicerad

Predikan på första söndagen i advent. Ett nådens år.

1 söndagen i advent

Det susar genom livets strid, en fläkt av himmelrikets frid
en klang av harpotoner.
En aning fyller varje bröst, och stilla ljuder Andens röst
i jordens alla zoner.
O Mänsklighet, ställ dörr´n på glänt
Det är advent, det är advent
(SvPs 109 vers 1)

Ibland kan vi uppleva att vi är mitt i livets strid. Så har det varit för många de senaste 9 månaderna. Covid-19 pandemin har drabbat hela världen och på många håll, i många familjer, på många arbetsplatser har det känts som om vi är mitt i en strid – på liv och död.

Människor blir sjuka och dör, arbetsplatser kämpar för sin överlevnad, påfrestningarna i den trångbodda familjen där alla helt plötsligt ska tillbringa dygnets alla timmar tillsammans blir stora.

Det är inte utan att man önskar sig en fläkt av himmelrikets frid.

Adventstiden är en sådan möjlighet. Att få tända ljus i mörkret. Hoppets ljus.

Att få möta Lucialegenden med sitt ljusa budskap, att få räkna ner dagarna till julens och Jesusbarnets ankomst .Barnets födelse, också det efter 9 månader, som är profetiornas uppfyllelse och som är starten på den befrielseprocess profeterna förebådat.

Vi kan ana och se tecken, Det ljusnar. Vi ställer dörr´n på glänt.  

I USA har vi just firat Thanksgiving med all tacksamhet, inte bara över naturens skönhet denna sommar och höst utan för god vänskap och samhörighet med  släkten. Eller i år, goda tankar kring dom som det inte varit  möjligt att träffa på grund av geografiska avstånd och pandemirestriktioner.

Så mitt i allt, i den bortflyende tiden, livets strid,  får vi önska oss ”en fläkt av himmelrikets frid.” 

Nu är Adventstiden här. Adventstiden innebär att vi få tända ljusen, ett och ett, i Adventsstaken, skapa en stämning och en aning om att det är något speciellt med den här tiden. Då som nu. Kanske stjärnor lyser i fönstren och i vår tid elektriska adventsstakar. De levande ljusen i adventsstaken, blir en påminnelse om varför vi firar dessa traditioner. Jag påminner er om att  många av våra traditioner kommer från olika delar av världen: advent som förberedelse till julen går tillbaka till kristenhetens första århundraden. Så har olika detaljer lagts till som adventsstjärnor, adventskalendrar,  och  julgranen, alla dessa traditioner ursprungligen från Tyskland. 

Julkorten kommer från England, Glöggen från Österrike.

Lucia, ett helgon,  kommer från Italien, Julbocken från den nordiska Asatron, Jultomten (St Nicolaus) ett helgon från Turkiet/USA. 

Ja till och med advents-, Lucia- och jultraditioner är ”diverse, multi cultural” eller mångkulturella som man säger på svenska. Vad kan vi lära oss av detta idag? Jo att vi hör ihop och har utvecklats genom att lära oss av varandra. 

Dörr´n som står på glänt har släppt in tolkningar och uppfattningar som lett oss fram till dom vi är, både som länder, kulturer och individer.

Han kommer hit, en Mänskoson, ur faderns rike fjärran från,
och gästa vill vår boning
Han kommer ner till jordens grus, med himmelsk kärlek, nåd och ljus
och bjuder oss försoning
Ett sken är nu i öster tänt – det är advent, det är advent (vers 2)

Med Jesus blir Gud mänsklig. Det är Kristendomens största bidrag bland alla försök till Gudstolkningar. Jesus kommer som en kärleksgåva från alla goda gåvors givare och skapare.

Gud är kärlek och Jesus är den som visar oss kärlekens väg genom sitt liv och sin förkunnelse.

Han bjuder oss och visar oss förlåtelse. Han tänder det himmelska ljuset i det jordiska mörkret – ”ett sken är nu i öster tänt, det är advent”. 

Han kommer med ett sällsamt bud, från kärlekens och nådens Gud
att bringa till de sina
Så öppna hjärtats tempelhus och låt hans rika, fulla ljus
därinne klart få skina
Då blir Guds under sett och känt – det är advent, det är advent! (vers 3)

Uppmaningen att  ”öppna våra hjärtan” handlar om att vara öppen för att ta emot kärlek och för att ge den vidare. När vi blir bärare av ”det himmelska ljuset” förändras världen runt omkring oss. Guds rike finns där ljuset lyser och sprider sig. Du och jag är bärare av det ljuset och är dom som kan göra det möjligt att det lyser för andra.

Med önskan om  en fin Adventstid och vartefter en riktigt God jul. 

Guds välsignelse. 

Amen