Predikan: 21 mars

Nyhet Publicerad

Jungfru Marie Bebådelsedag​21/3 2021 Var inte rädd se -  Guds mäktiga verk    ​​Lukas 1:26-38

Guds mäktiga verk

I tiden 9 månader före jul bryter Jungfru Marie Bebådelsedag av fastan. Fastetiden är en rest från den tid då man förberedde påsken genom att avstå från allsköns läckerheter.

En tid då man skulle påminnas om den strävsamma vandringen genom öknen till det utlovade landet.

Bakgrunden till vår fastetid och till vårt påskfirande är från den judiska historien.

Uttåget ur Egypten, Det osyrade brödets högtid, förvandlingen till vårt nattvardsfirande.

Innan de 40 dagarnas fasta (40 år i öknen) tar vid firas fastlagen .Tre dagars uppladdning Fastlagssöndagens Karnevaler,  

Carne Vale (Karnevalen i de latinska länderna), Blå Måndag,  Fettisdag som vår svenska traditions bidrag och Askonsdag.

Så kommer den fastetid som präglas av återhållsamhet. Många har tagit tillvara denna tid för att avstå från något (en fasteperiodkan ske när som helst i vår moderna tid). Fastan kulminerar i förändringen i påsktid då livets seger över döden firas med påskris (fastlagsris), äggätande, påskalammet.

Men denna söndag, Jungfru Marie Bebådelsedag, bryter alltså av fastetiden.

9 månader före jul kommer ängeln Gabriel på besök till en ung flicka i Nasareth. Maria är utvald att bli moder till Guds Son Jesus. Ett möte hemma hos mamma Anna och pappa Joachim.

Jungfrun Maria. En oskyldig ung flicka, en oskuld som ännu inte haft någon man. Hur skulle föräldrar, den trolovade Josef och omvärlden reagera om hon sa ja till uppdraget..? En flicka, som genom sitt svar skulle komma att förändra världshistorien…

Historien har kanske skapats för att

1. Markera att det är något särskilt med detta barn 2. För att Gud ska visa sig mäktig att utföra under dvs bryta mot naturlagarna(de lagar som Gud själv stiftat?).

Det kanske var viktigt då men spelar mindre roll idag. Vi människor är ju mäktiga att ”bryta naturlagar” själva och har hittat nya möjligheter att få till befruktningar idag. Det sociala trycket har också upphört vad gäller barn utom äktenskap och samboförhållanden. Också samkönade par kan få barn idag.

Vi behöver inga Gudsunder för att komma till tro eller bli överbevisade om Guds existens.

Hela vår tillvaro är förunderlig.

För Maria blev mötet med Gabriel både omskakande och skräckfyllt. ”Var inte rädd” säger ängeln. Ord vi känner igen från flera änglauppenbarelser.

”Jag har ett uppdrag åt dig. Du ska utföra en tjänst åt Gud”.

Av berättelsen förstår vi att det är en omtumlande framtidsbild som ängeln målar och att Maria är beredd att gå in i detta tjänande som skulle förändra hennes liv. Hon blir en symbolperson för hur vi människor kan ställa oss i Guds tjänst.

Jag antydde tidigare att det inte behövs några övermäktiga under för att vi ska kunna tro på en högre makt. Många av oss förundras över hur fantastiskt livet är. Inte minst i mötet med de nyfödda.

Någonstans anar vi storheten och det helt obegripliga i hur vi människor fungerar. Världens bästa kameror (ögonen), känsliga microfoner (talorganet) och instrument som kan spela det mest fantastiska melodier (rösten).

Att vi ständigt utforskar vårt universum och skaffar oss nya kunskaper visar på en förunderlig värld.; som omöjligt kan ha kommit till av en slump. Vi ser spår av en skaparkraft som lagt ner en del av sig själv i varje skapad varelse.

Jesus kom att bli en förebild för sina samtida medmänniskor.

Han skapade nya mönster i den historiska berättelsen och han blir den som banar vägen genom döden till livet. Den som ger oss hopp i en stundtals hopplös tid och värld. Inte minst i pandemins tid.

Det finns ofta skäl till att ta till sig orden ”Var inte rädd”.

Det finns orosmoln på vår himmel, både av världspolitisk natur och ibland av egna mer närliggande orsaker. Det finns det som hotar och det som skrämmer. Hälsan, barnen, avstånden till nära och kära.

Därför kan orden till Maria vara ord till oss. ”Var inte rädd” – Gud, universums skapare är med dig och vill med kärlek genom Jesus ge dig hopp.

Maria, också kallad Vår fru Maria, har gett namnet till denna söndags utmärkande och fastebrytande läckerhet, Våfflorna. Vår fru – Våffla.

Budskapet – Var inte rädd, Du har en uppgift, Du är älskad och kan själv älska, Immanuel - Gud med oss.
Amen

Se nu till att ta en våffla med sylt och grädde till kyrkkaffet!