Predikan - 13 söndagen efter trefaldighet

Nyhet Publicerad

Evangelietext Matteus 7:12, Episteltext Romarbrevet 12:16-21

Medmänniskan

Jag kommer ihåg ett avsnitt när jag läste boken Björnstad av Fredrik Backman, författaren bakom succén En man som heter Ove. Boken är en berättelse om kärleken till en folkrörelse, Ishockey, om manlighet och identitet och om en längtan att få visa vem man verkligen är.

En bit in i boken skriver författaren ”En del säger att hockey är som religion, men det är fel. Hockey är som tro. Religion är mellan dig och andra människor, det är fullt av tolkningar och teorier och åsikter. Men tro…det är bara mellan dig och Gud  Det du känner i bröstet, när matchen startar. Det är mellan dig o hockeyn”.

Tro är mellan dig och Gud. Men tron måste få någon sorts utlevelse, den måste få bli konkret och det är när den resulterar i handlingar.

Religion har alltid varit ett sätt att systematisera tron. Ett sätt att försöka förklara vad som är god etik, rätt och fel. Den innehåller tolkningar och åsikter. Och har alltid gjort det. Också på Jesu tid. I förra söndagens evangelium hamnade Jesus i en diskussion med den tiden laglärda, de sk fariseerna. Dom var så uppfyllda av att följa lagen att dom helt glömde vad den hade för uppgift. Att reglera det mänskliga livet så att det blev drägligt både för den enskilde och för medmänniskan. Men  för den laglärde fanns ingen gräns för när lagen stod i vägen för medmänskligheten, för evangeliet.

Så Jesus förklarar, det som egentligen är självklart, lagen är till för människan inte tvärtom.

Religion fyller sin funktion men den får aldrig bli ett självändamål och kan aldrig sättas före tron på Gud och trons konsekvenser dvs goda handlingar mot medmänniskorna. Det du känner i bröstet…

Jesus sammanfattade det som brukar kallas lagen och profeterna, dvs gamla testamentets budskap, till det dubbla kärleksbudet: 

Du ska älska din Gud och din nästa som dig själv.

Och i dagens evangelium ger han oss det som kallas den gyllene regeln: allt vad ni vill att människor ska göra mot er, det ska ni också göra för dom, det är vad lagen och profeterna säger”

Egentligen skulle det kunna räcka till att vara den grund som hela samhället skulle kunna vila på. Och lite så är det. När det kommer till grundlagar, till FN´s deklarationer om mänskliga rättigheter så bygger dom på en uppfattning om att varje människa ska behandlas respektfullt och att vi alla ska vara lika inför lagen.

Paulus gjorde sin utläggning av detta i texten i Romarbrevet.

Bemöt alla lika – dvs respektera varandra och gör inte skillnad på folk och folk dvs

Håll er inte för goda att umgås med dom som är ringa.

Var inte självkloka – dvs blås inte upp er och var inte stöddiga.

Löna inte ont med ont – dvs ge inte igen med samma mynt.

Tänk på vad som är riktigt för alla människor.

Håll fred med alla människor så långt det kommer an på er.

Tro är mellan dig och Gud men utan relation till dina medmänniskor kan du inte leva ut din tro. Och där är vi lika och tillsammans, vi är medmänniskor och vi visar varandra medlidande och medkännande och kan förvänta oss samma bemötande tillbaka.

I ishockeyns värld , för att vända tillbaka till Fredrik Backmans bok, går det ut på att vinna och störst är den som tjänar mest.

I den kristna trons värld går det också ut på att vinna, vinna andra människors respekt och tillit och som Jesus uttryckte det till sina lärjungar ni ska tjäna varandra liksom jag har tjänat er, dvs störst är den som tjänar mest.

Det mänskliga livet är ett sökande efter identitet och en längtan att få visa vem man verkligen är. I det sökandet är det gott att veta att den kristna tron lär oss att vi är älskade genom allt av den Gud som skapat allt och alla och att meningen med våra liv är att dela den kärleken med varandra. Vi är alla olika och unika men med en uppgift att bidra i dom sammanhang vi finns i med allt det som är du och jag. Det kan ta en livstid att finna ut vem man verkligen är men det är i samklang med andra som man upptäcker allt mer av vem man är och vilken uppgift var och en har i livet.

Tänk om vi alla skulle leva så som Jesus lärde och behandla varandra som vi själva vill bli behandlade.

Det vore väl något att sträva efter att förverkliga. Det är att få en skymt av himmelen på jorden. Det är att vandra på livets väg mot målet himlen.

Amen.