Predikan: 13 december

Nyhet Publicerad

3 sönd i Advent. 1 årg Matteus 11:2-11

 Bana väg för Herren

I berättelserna som finns bevarade är det framförallt Johannes Döparen som har varit vägröjaren. Det berättas om honom att han var en enstöring, levde ett eremitliv och troligtvis tillhörde han en judisk sekt som utmärktes av stränga regler. Lite som vårt kristna klosterliv. Han valde livet i öknen och därifrån manade han folket till omvändelse. Han förberedde folket på Jesu ankomst genom att erbjuda ett dop till omvändelse och rening i floden Jordan.

Parallellt gick han till rätta med det ogudaktiga livet som levdes. Han gick hårt åt de styrande och det blev till slut hans död. Han kritiserade Tetrarken Herodes för att han levde med sin svägerska som var gift med hans bror. Johannes fängslades och svägerskan ville att Herodes skulle göra sig av med den fängslade Johannes.

Svägerskan Herodia begärde genom sin dotter Johannes Döparens huvud på ett fat. 

Det slog mig att hans historia lite grann får sin fortsättning i Martin Luther, vår evangeliska reformator. Luther gick också tillrätta med sin tids missförhållanden.

Han riktade kritik mot kyrkans dubbelmoral och kritiserade Påven.

Han belades med en påvlig straffbulla vilket gjorde honom fredlös och var tvungen att gömma sig för att undgå döden.

Luther banade vägen för en evangelisk kyrka som myndigförklarade den enskilda människan, gav henne bibelordet på sitt modersmål och  öppnade på nytt vägen för en relation mellan människa och Gud utan en förmedlande präst. Var och en har ansvar.

Ingen ny tanke. Jesus hade redan förklarat att det var så.

I historien finns det många som i sina liv försökt ”bana väg för Herren”. Ibland har dom helgonförklarats av den katolska kyrkan ibland har dom bara gått till historien som synnerligen goda människor som tjänar som exempel för oss.

Det mest kända helgonet i dessa tider är Lucia. Hon banar vägen för ljuset i mörkret och legenden berättar att hon också förnekades och till sist blev hon en martyr när hon vägrade avsvärja sig sin kristna tro. Hon bidrar i dessa tider till samtal om hur vi kan sprida ljus i en mörk värld och hur vi kan tjäna varandra med det vi har. Inspirerade av Herren själv.

En annan förebild som också helgonförklarats är Moder Teresa.  Hon är mest känd för att ha vigt sitt liv åt de fattiga i Indiens slum. Hon sa om dom fattiga ”var och en av dom är Jesus i förklädnad.” Hon sa också ”vänta inte på ledare, gör det ensam från person till person” ”Varje gång du ler mot någon, är det en kärlekshandling, en gåva till den personen.” Moder Theresa fick Nobels Fredspris 1997 och helgonförklarades 2016 av påven Franciscus.

En annan vägröjare var Rosa Parks, den då trettiotvååriga svarta kvinna som i Montgomery Alabama 1955 vägrade flytta på sig i bussen för en vit medpassagerare. Det blev starten på den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen som 1964 år ledde fram till att apartheidlagarna förklarades olagliga.

Samma år som en annan  vägröjare fick Nobels fredspris Martin Luther King. Få har varit så omtyckta och betydelsefulla som han i kampen för frihet, och rättvisa för alla. En sann vägröjare. Han blev också martyr när han blev skjuten 1968. Postumt tilldelades han  här i USA Frihetsmedaljen och Kongressens Guldmedalj, precis som hans medsyster Rosa Parks skulle få senare.

När jag nu nämner vägröjare kan jag inte hoppa över en annan Nobels Fredspristagare från 1993– den av amerikanska regeringen klassade terroristen Nelson Mandela (han blev bortplockad från listan så sent som 2008). Fängslad i 27 år i Sydafrika för att sedan komma ut och bli lagligt vald till landets president. Vilken historia. En hel värld häpnade över hur förändringen var möjlig i ett segregerat Sydafrika. Han säger ödmjukt ”vår kamp för frihet och rättvisa var en gemensam insats. Det ligger i dina händer att skapa en bättre värld för alla som lever i den. Ingen föds till att hata en annan människa pga hudfärg, bakgrund eller religion. Människor måste lära sig att hata. Och om de kan lära sig att hata kan de bli undervisade att älska, för kärleken kommer mer naturligt till det mänskliga hjärtat än dess motsats.”

Runt alla dessa vägröjare hände det goda och ljusa saker. Dom var med och förändrade världen till det bättre. Säkert finns det förebilder från andra delar av världen, den muslimska den judiska, från the natives, buddhister, kineser. You name it. 

Gå och berätta för Johannes vad som händer svarade Jesus. Där det goda sker och förändring till det bättre verkar möjlig där finns Gud själv men det är genom dig och mig och andra vanliga människor som det sker. Förebilderna kan inspirera oss men vi behöver alla låta det ske. Moder Teresa sa - ”vänta inte på ledare, gör det ensam från person till person”.

Jag tror inte att skådespelerskan Alyssa Milano kunde föreställa sig omfattningen av reaktioner när kvinnor hörsammade hennes uppmaning  att svara med hashtaggen metoo om dom också upplevt sig sexuellt trakasserade eller utnyttjade. En sällan skådad folkrörelse, främst bland kvinnor tog fart. 

När en ensam person vågar göra något, som Moder Teresa uppmanar oss att göra, kan det inspirera andra och tillsammans blir vi starka.

En annan omskriven ljusbärare de senaste två åren är den svenska aktivisten Greta Thunberg. Hon som bestämde sig för att göra vad hon kunde och gjorde ett plakat och strejkade för att protestera mot passiviteten kring klimatförändringarna. Hon kritiserade makthavarna för att inte vilja lyssna till vetenskapen

2019 blev hon utsedd av tidningen Time till The person av the Year, den person som har påverkat världen mest under året. 

En ung kvinna som följt sitt hjärta, sin övertygelse och försöker att sprida kunskap och ljus kring klimatfrågan, upplysa ledare och folk om vikten av att lyssna till vetenskapen och att handla för att ta hand om vår värld. För livets skull. En rörelse som förde henne hela vägen till talarstolen i FN…

Att vara en ljusets bärare är inte alltid enkelt och vackert. Det var det inte för Lucia på 300-talet eller för Greta 2020, eller för någon av oss när vi försöker att leva som vi lär, som vi tror, som de vi vill vara.  

Det är inte alltid lätt att följa sitt hjärta, att göra det vi tror är rätt, men det är ett uppdrag som vi får öva oss i, igen och igen. Att vara ljusets barn och kärlekens människor. 

Var och en av oss, har vårt alldeles unika ljus att sprida här i världen. Alldeles speciella gåvor att bidra med. Vi behövs, för världens och varandras skull. 

Som dropparna i havet eller trådarna som binds samman i repet.

Tillsammans kan vi röja väg för en bättre och ljusare värld i Jesu efterföljd. 

Kom låtom oss röja!

Amen