Predikan - Bönsöndagen

Nyhet Publicerad

17 maj 2020. Matteusevangeliet 6:5-8

Bönsöndagen

I tidningsreferat, direktsända presskonferenser och i intervjuer ser och hör vi politiker, ledare och hälsoexperter tala om vår pågående Coronapandemi. De hänvisar till fakta och vetenskap, men inte så sällan hör vi dom säga att vi får be till högre makt om en vändning och en utväg.

Vad kan då bönen hjälpa oss med och har den någon betydelse för resultatet och utgången?

Ja, där handlar det som så ofta förr om en tro och en tillit. Ingen kan med säkerhet uttala sig om vilka effekter bedjandet har och kanske är det inte riktigt poängen och meningen med bön heller.

Jag tänker att bön handlar om en relation. När jag ber riktar jag mig mot något/någon som blir mottagare av min bön. I mitt fall kallar jag detta något/någon för Gud. Vad begreppet Gud står för kan variera för olika människor men den som ber riktar sig till en kraft utanför sig själv. En kraft man har tillit till och som man tror kan ingripa eller skapa förändring, kanske rent av uppfyllelse av min bön/önskan/förhoppning.

I Tolvstegsprogrammet,  som AA -  Anonyma Alkolister tillämpar, beskrivs Gud som ”en kraft större än vi själva”.  En kraft som var och en kan uppfatta och ha en tanke kring och som man kan besluta att överlämna sin vilja och sitt liv till ”Guds omsorg, sådan vi uppfattade Honom”. Vidare finns en tro och en längtan att ”genom bön och meditation förbättra vår medvetna kontakt med Gud, sådan vi uppfattade Honom”.

Beskrivningen av begreppet Gud är en öppen beskrivning som inkluderar den som vill närma sig Gud (honom eller henne) på sitt sätt och där poängen är just tilliten och överlämnandet till någon/något som kan förbättra det liv eller den situation jag inte själv kan styra över.

Precis just så är det med Coronapandemin – Covid 19.

Vi är i en världsomfattande situation som ingen av oss kan hantera eller styra över. I det läget, om inte förr, inser det flesta av oss att det finns anledning att vända oss till ”en Kraft större än vi själva” och ödmjukt be om ”Guds omsorg”.

I slutet av min predikan idag finns den bön som Lutherska Världsförbundet och Kyrkornas Världsråd spred inför den allmänt påbjudna böndagen i torsdags. Initiativet kom från den Romersk katolske påven Franciscus och storimamen av Al-Azhar, Ahmed al-Tayyeb, ledande auktoritet inom sunnitisk Islam, och som innebar en uppmaning att som människor med olika tro och tradition förenas i bön för mänskligheten. En ganska unik gemensam vädjan från två ledare för  en stor skara kristna och en stor ska muslimer, dessutom uppbackat av kyrkornas världsråd.

En Global bön i Coronatid. 

Bönen är inte konfessionell, inte bunden till en viss religiös uppfattning utan allmänmänsklig. Många, även de som inte uppfattar sig som troende eller särskilt religiösa, bekänner att de i kristider sätter sitt hopp och sin bön till ”en kraft större än vi själva”.

Har bönen någon effekt?, var min fråga i början.

Som präst har jag ofta fått den frågan och inte så sällan från personer som besviket meddelat att det inte hjälpt med deras böner. Det förväntade resultatet man hoppades på uteblev.

Mitt svar har varit:

Bön är inte något som kan liknas vid en beställning över disk eller över nätet.

Det är inte som att trycka på en knapp i automaten och varan levereras i luckan nedanför.

”Bönesvar” eller ”bönhörelse” kan låta vänta på sig. Få sin förklaring långt senare eller utebli (kanske för att det inte handlat om ett överlämnande..?)

”Bönhörelse”, dvs ett svar i positiv riktning, är inte en belöning för de många orden, som det står i dagens evangelietext, eller för ett klanderfritt liv. Det vore att hyckla och vilja visa upp sig och sin förträfflighet.

Nej bönhörelse handlar om en tillit och ett accepterande av en utgång som jag själv kanske inte är medveten om. Kanske finns det en effekt och utgång som jag själv varken väntat mig eller förstått den fulla vidden av. Ibland kan det finnas en mening också i det som jag själv inte förstår.

Bön är som sagt ingen beställningsvara och bön kan gärna vara försynt och ”på din kammare” och ”i det fördolda” där Gud är.

Vi kan be tillsammans, det skapar en känsla av gemensamhet och kraft, och det är skälet till påvens, storimamens och Kyrkornas världsråds uppmaning.  Men vi kan också be var och en, i det enkla. Det finns inget rätt eller fel i bönen, varken i ord (tyst bön är också bön) eller sättet att närma sig Gud på.

Effekten av den gemensamma bönen kan vara en känsla av att inte brottas ensam med frågeställningar utan få överlämna sig själv och sin tankar till ”en kraft större än vi själva”.

Ibland hjälper inga böner. Människor som är sjuka och ligger för döden – dör, någon annan får jobbet jag sökt, jag fick nej på ansökan till utbildningen, det gick inget vidare på tentan.

Det finns ingen automatik i bönen. Coronapandemin kommer inte att upphöra imorgon. Men bönen kan hjälpa oss att hålla ihop, att stå ut, att hoppas på en förändring.

”Motgångar i bönelivet” kommer att komma och då får vi hoppas att själva bedjandet ändå ingjutit känslan av kraftsamling, ett överlämnande och ett delande av det som varit en oro. Kanske kan bönen hjälp oss att se nya vägar, ljus i mörkret, hopp i det förtvivlade.

Att be är att hämta kraft och söka ro för själen. En bra start på dagen som kan vara full av möten med människor och kommande beslut som kan oroa.  Eller ett överlämnande, kanske i tacksamhet över hur dagen blev, i kvällens mörker inför nattens vila.

För de flesta av oss är det gott att be för andra. Att genom den bönen förbereda oss på att själva göra något för andra.

Som bekant betonar Jesus det gång efter annan.

Vår uppgift som människor är att älska varandra och vara varandras tjänare.

Därför är det fint att denna Bönsöndag få be tillsammans med andra i världen, om förbarmande, hopp och tröst i en tid när coronaviruset sprider sig över jorden.

Jag ber om Guds välsignelse över dig var du än befinner dig i världen. Amen

O Gud, vår Helare, förbarma dig över hela mänsklighetens familj, som är i kaos och tyngs av sjukdom och rädsla.

Hör vårt rop, O Gud,
Lyssna till vår bön.

Kom till vår hjälp, nu när coronaviruset sprider sig över jorden. Bota de sjuka, stöd deras familjer och vänner och skydda dem från smittan.

Hör vårt rop, O Gud,
Lyssna till vår bön.

Ge oss kärlekens och självdisciplinens ande, så att vi gemensamt kan arbeta för att begränsa och bekämpa coronaviruset.

Hör vårt rop, O Gud,
Lyssna till vår bön.

Gör oss vaksamma och uppmärksamma i förebyggandet och bekämpandet av alla sjukdomar, – malaria, dengue, hiv & aids och andra [kan nämnas högt eller i tystnad] –… som skapar lidande och leder till många människors död.

Hör vårt rop, O Gud,
Lyssna till vår bön.

Bota den självcentrering och likgiltighet som får oss att bara bli oroliga när viruset hotar oss själva. Öppna vägar bortom den tystnad och rädsla som alltför lätt ignorerar vår nästa.

Hör vårt rop, O Gud.
Lyssna till vår bön.

Styrk och uppmuntra alla som arbetar i vård och omsorg: omsorgspersonal, undersköterskor och sjuksköterskor, läkare, ambulanspersonal och administratörer, ja, alla som åtagit sig att ta hand om de sjuka och deras familjer.

Hör vårt rop, O Gud.
Lyssna till vår bön. 

Ge inspiration, insikt och hopp till alla forskare som arbetar för att utveckla ett vaccin.

Hör vårt rop, O Gud.
Lyssna till vår bön.

Styrk alla arbetare och företagare som förlorar sina inkomster till följd av utegångsförbud, karantän, social distansering, stängda gränser och andra restriktioner. Beskydda alla som måste resa.

Hör vårt rop, O Gud.
Lyssna till vår bön.

Vägled nationernas ledare, så att de talar sanning, stoppar spridandet av desinformation och handlar rättvist, så att hela din mänskliga familj kan få bot och läkedom. 

Hör vårt rop, O Gud.
Lyssna till vår bön.

Hela vår värld, hela våra kroppar, stärk våra hjärtan och tankar och ge oss hopp och frid mitt i oron.

Hör vårt rop, O Gud.
Lyssna till vår bön.

 Ta alla som har dött och kommer att dö idag i din ömma famn. Trösta deras kära i deras förtvivlan.

Hör vårt rop, O Gud.
Lyssna till vår bön.

Tänk på din mänskliga familj och hela din skapelse i din kärlek.
Amen.

(Översättning från engelska: Maria Klasson Sundin, stiftsadjunkt Luleå stift)