Meny

Information om åtgärder vidtagna med anledning av Coronaviruset (COVID-19)

Uppdatering 15 september

Välkommen till Svenska kyrkan i New York.

Under hösten är kyrkan öppen lördagar & söndagar mellan 12.00-18.00. Telefonsamtal till kyrkans nummer 212-832-8443 besvaras alla dagar i veckan.

Videoandakter publiceras på hemsidan och församlingens FB-sida varje söndag. På söndagar 12.30 spelas veckans videoandakt upp på TV i biblioteket. Predikningar publiceras också på hemsidan varje söndag.

UPPDATERING 3 april

Vänner!
Det är verkligen sorgligt att se vilka konsekvenser denna pandemi har för i stort sett hela världen. Epicentrum är just nu New York och ingen kan riktigt säga hur länge det ska hålla på.

Vi hoppas att ni befinner er i säkerhet och att ni följer de rekommendationer och säkerhetsföreskrifter som utfärdas. Vi kan inte blicka alltför långt framåt men sannolikt kommer detta ta längre tid än vi kunde gissa från början. Allmän egenkarantän och samlingsförbud gäller i nuläget för hela april månad, men vi tror att det kommer ta längre tid innan vi kan öppna kyrkan för gruppverksamhet. Svenskaklasserna har fortsatt via internet men annars är alla verksamheter inställda. Café, gudstjänster, planerade dop och bröllop har fått ställas in. Beroende på hur lång tid nuvarande säkerhetsföreskrifter och rekommendationer är gällande så är det svårt att uppskatta på förhand om konsekvenser för verksamheten närmaste månaderna. Vi kommer uppdatera kring förändringar allteftersom det blir nödvändigt.

Vi hoppas att ni kan hålla kontakt med varandra via telefon och mail. Tänk på att ringa någon som du tror sitter ensam. I tider som dessa är det viktigt att vi håller ihop!

Vi hoppas också att ni håller tillgodo med det vi producerar för hemsidan.

Har du bra tips om aktiviteter att göra hemma för stora och små så hör av dig till Pether eller Frida. Det är fint att kunna dela det med andra!

Det finns som tidigare meddelats en kontaktlista med 20 namn på personer som sagt sig vara villiga att bistå eller bara vara en samtalspartner via telefon. Hör av er till Pether så hittar han någon lokalt på listan som tar kontakt med er.

Vi lovar att återkomma med nya uppdateringar då förutsättningarna för oss att vara församling ändras.

Ta väl vara på er i denna märkliga tid!

/ Pether Ström Broman, kyrkoherde
   Olof Olsson, ordförande

Uppdatering 25 mars 

Kyrkan har nu varit stängd i en och en halv vecka. Detsamma gäller nästan alla offentliga mötesplatser i NYC. Tyvärr verkar det bli en längre nedstängning än vi hoppades på från början.

Vi tog höjd och följde det inreseförbud som presidenten meddelade och hoppades på att kunna öppna igen med ett påskfirande söndagen den 19 april.

Som det ser ut nu, med en tänkbar peak här i NYC vid påsktid , får vi vänta med att öppna kyrkan för ordinarie gruppverksamhet.

I väntan på att vi ska komma igång med det kommer vi att lägga ut några inspelade andakter här ifrån kyrkan. Vi var några som hade tid att ses innan restriktionerna blev strängare.

I samband med det vill vi särskilt tacka Michael Rörby som med ett enormt arbete gjort färdigställandet av de inspelade andakterna möjligt.

Vi återkommer med uppdatering om hur kyrkan kommer att hantera de restriktioner som följer.

I väntan på det hoppas vi att ni håller er friska och tänker på er och andras säkerhet i första hand.

Följ de lokala myndigheternas rekommendationer.

Vi håller på att arbeta fram en kontaktlista med personer runt om i vårt upptagningsområde som kan vara till hjälp för den som behöver. Ring den som finns närmast ditt bostadsområde.

Behöver du hjälp så hör av dig till någon på vår kontaktlista som publiceras inom kort eller Pether +1 (347) 741-9000

/ Olof Olsson, Kyrkorådets ordförande
Pether Ström Broman, Kyrkoherde


Uppdaterad 13 mars

Med oro och sorg ser vi hur rädslan för Coronavirusets spridning förlamar vår värld, vårt Europa, vårt hemland Sverige och vårt hemland USA. Försiktighetsåtgärder måste vidtagas för att förhindra att utsätta oss och andra för onödiga risker.
Var och en av oss måste försöka handla klokt för vår egen och våra medmänniskors skull - särskild de som befinner sig i riskgrupper – äldre och redan fysiskt nedsatta.
Vi behöver hålla oss informerade från Hälsomyndigheter om vad som gäller.

Av denna anledning gäller följande för Svenska kyrkan i New York:
Vi stänger för allmänna besök och samlingar från och med måndag 16 mars till 19 april

1. Vårt café håller öppet fredag 13 mars men stänger sedan till 20 april (om inte annat meddelas.)

2. Vi firar mässa nu på söndag den 15 mars som vanligt och gör sedan ett uppehåll med allmänna gudstjänster till den 19 april då vi förhoppningsvis firar en sen påsk (om inte annat meddelas)

3. Alla allmänna offentliga samlingar är inställda: Café, gudstjänstliv och planerade events. Körerna och barnverksamheten gör uppehåll från och med nästa vecka.

4. Slutna gruppverksamheter. Beslut tas av ansvarig ledare tillsammans med gruppen.

5. Slutna grupper som hyr våra lokaler eller som träffas till slutna samlingar träffas enligt eget beslut.

6. Enskilda vigslar och dop kan förekomma.

7. Möjlighet till samtal med kyrkoherden via telefon, mail eller enskilt besök finns som vanligt.

Var försiktiga. Utsätt er inte för onödiga risker. Ta del av information från myndigheter. Ta hand om er och era nära! Om du känner oro eller har behov att prata, tveka inte utan ring eller maila. Finns det annat vi kan göra för dig så ställ frågan. Kan vi hjälpa dig så gör vi det! Tack vare vår tro har vi tillgång till hjälpmedel som inget virus i världen kan rå på. Vi tror att ljuset är starkare än mörkret och vi är övertygade om att det goda segrar över det onda. Bönens möjlighet kan ge oss sinnesro och handlingskraft.

Att tända ljus i mörkret kan ge oss hopp om en ljusare tid. Vi får be för varandra och för den värld som nu är så drabbad. Om läkedom, botemedel, och hopp om en ljusare framtid.

/ Pether Ström Broman, Kyrkoherde
Olof Olsson, Kyrkorådets ordförande

Journummer: +1 (347) 741 9000
pether.strom-broman@svenskakyrkan.se