Foto: Magnus Carlström/Ikon

Frågor och svar om drop in-vigsel 2021

Här har vi samlat några vanliga frågor om drop in-vigsel. Om du inte hittar svar på din fråga kan du mejla den via ett formulär.

Får vem som helst gifta sig?
Ja, under förutsättning att ni har med giltiga intyg om hindersprövningen och giltiga id-handlingar. En av er måste vara medlem i Svenska kyrkan.

Hur ansöker vi om hindersprövning och hur lång tid tar det?
Det är Skatteverket som hanterar hindersprövning. Antingen kan ni gå in på Skatteverkets hemsida där all information (och blanketten) ni behöver finns. Eller så kan ni besöka ett av Skatteverkets kontor och skriva under blanketten direkt. Handläggningstiderna kan variera så ansök så snart som möjligt.

Behöver vi ringar?
Det enda ni egentligen behöver tänka på är att ha en ring, eftersom den har en roll i vigselgudstjänsten. Vigselringen, eller ringarna, är en sluten cirkel och det är en urgammal symbol för evighet och eviga förbund. Prästen läser en bön över ringen, eller ringarna, och brudparet håller gemensamt i den medan de uttalar sina löften till varandra. En ring kan vara av vilket material som helst.
Det finns ringar att låna i kyrkan om ni skulle ha glömt era hemma.  

Måste vi ha bröllopskläder?
Nej, ni får ha precis vilka kläder ni vill. Det viktigaste är att ni känner er bekväma i ert val. Det är er dag.

Måste vi ha bukett?
Många väljer att ha det men det är absolut inget måste. Känn efter vad som känns bäst för er.

Får vi ta med oss gäster?
Ja, självklart! Under rådande pandemi följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer om max 8 personer, (i dagsläget) förutom kyrkans personal inräknad vid sammankomster.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Vad händer när vi kommer till kyrkan?
Cirka 30 minuter före den tid ni bokat har ni ett vigselsamtal med prästen som ska viga er. Men allra först visar ni era intyg (vigselintyg och hindersprövning) för prästen. Vigseln kan inte genomföras om ni inte har med er intygen.
Vigselsamtalet handlar bland annat om vigselns betydelse och vilka psalmer och sånger ni vill ha under akten. Ni kan välja musik utifrån förvalda alternativ. Vigseln sker när samtalet är klart och kyrkan inte är upptagen av en annan vigsel.

Vilken musik kan vi välja?
Vi har begränsat valet av musik. Det ni kan välja är ingångsmusik, två psalmer, en solosång och utgångsmusik. Läs och lyssna på vilken musik ni har att välja på: Musik under vigselakten

Får vi ha med en egen solist?
Nej, tyvärr inte. För att den här dagen ska fungera rent praktiskt är det församlingens musiker som spelar och sjunger. Vi kan lugna er med att de är fantastiskt duktiga!

Hur lång tid tar vigseln?
Den tar cirka 20-30 minuter.

Får vi välja präst?
Nej, under dagen arbetar tre präster utifrån ett fastlagt schema.

Får vi ha med någon som fotograferar i kyrkan?
Ja, självklart. Men tänk på att den personen också ska räknas med när det gäller maxantal vid sammankomster. (i dagsläget 8 personer)

Vad händer efter vigseln?
Efter vigseln får ni med er kaffe, te, alkoholfritt bubbel och chokladpraliner som gåva för att fira den stora händelsen hemma, eller annat ställe, med era eventuella gäster. Bröllopstårtan har ni sedan tidigare beställt med presentkortet ni fick hemskickat till er.  

Kan vi förnya våra äktenskapslöften? 

Ja. Den här dagen finns såklart möjlighet för redan gifta par att förnya sina äktenskapslöften, eller att få välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap.  

 

Fanns din fråga inte med? 

Om du inte hittar svar på din fråga kan du fylla i formuläret nedan, skicka nederlulea.forsamling@svenskakyrkan.seeller ringa 0920-27 70 00.
Skriv "drop in-vigsel" i ärendefältet.