Foto: Magnus Aronson/Ikon

Frågor och svar om drop in-vigsel

Här har vi samlat några vanliga frågor om drop in-vigsel i Nederluleå kyrka den 18 maj 2024. Om du inte hittar svar på din fråga kan du skicka den via ett formulär.

Vanliga frågor om drop in-vigsel. Här finns svaren!  

1. Får vem som helst gifta sig?

Ja, under förutsättning att ni har med er giltiga intyg om hindersprövningen och giltiga id-handlingar. En av er måste vara medlem i Svenska kyrkan. 
Bli medlem 

2. Hur ansöker vi om hindersprövning?

Det är Skatteverket som hanterar hindersprövning. Ansökan är avgiftsfri. Ni ansöker genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skatteverket. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan i god tid före vigseln. Hindersprövningen gäller i fyra månader.
Före vigseln - hindersprövning 

3. Behöver vi ringar?

Ja, eftersom den har en roll i vigselgudstjänsten. Vigselringen, eller ringarna, är en sluten cirkel och det är en urgammal symbol för evighet och eviga förbund. Prästen läser en bön över ringen, eller ringarna, och vigselparet håller gemensamt i den medan de uttalar sina löften till varandra. En ring kan vara av vilket material som helst. 
Det finns ringar att låna i kyrkan om ni skulle ha glömt era hemma eller inte har några.   

4. Måste vi ha bröllopskläder?

Nej, ni får ha precis vilka kläder ni vill. Det viktigaste är att ni känner er bekväma i ert val. Det är er dag.

5. Måste vi ha bukett?

Många väljer att ha det men det är absolut inget måste. Känn efter vad som känns bäst för er.

6. Får vi ta med oss gäster?

Ja, självklart! 

7. Får vi göra egna utsmyckningar i kyrkan?

Nej, i kyrkorummet kan man inte göra egna utsmyckningar med till exempel blommor. Man får inte heller strö blomblad, konfetti eller liknande i kyrkan.

8. Får våra gäster kasta ris på kyrktrappan för att lyckönska oss?

Det är inte tillåtet att kasta ris ute på kyrktrappan då det blir halkigt, riset dras in i kyrkan och fåglarna pickar i sig ris och murbruk vilket innebär skador på byggnaden. Det är däremot helt okej att era gäster blåser såpbubblor för att lyckönska er! 

9. Vad händer när vi kommer till kyrkan?

Först behöver ni registreras. När ni kommer in i kyrkan får ni en kölapp. Om det blir köbildning så väntar ni på er tur. 
Kyrkobokföringsassistenten kollar era intyg, ID-handlingar och kyrkotillhörighet, eftersom minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan.
Vigseln kan inte genomföras om ni inte har med er intygen.  

10. Vigselsamtal

Efter registreringen är det dags att möta prästen som ska viga er. Under vigselsamtalet går prästen igenom vad som händer under vigseln och ni har också möjlighet att ställa frågor. Under samtalet bestämmer ni också vigselmusiken utifrån förvalda alternativ. Vigseln sker när vigselsamtalet är klart och kyrkan inte är upptagen av en annan vigsel.

Om det blir väntetid, och ni vill vänta i kyrkan på er tur att vigas, finns det kaffe, te, mackor, saft, vatten och godis för er och era gäster. Det kostar inget. 
Det finns även ett pysselbord för barn. 

11. Vilken musik kan vi ha under vår vigsel?

Ni får välja musik utifrån förvalda alternativ. Ni kan välja ingångsmusik, två psalmer, en solosång och utgångsmusik. Läs och lyssna här:
Musik under vigselakten vid drop in-vigsel
Förbered gärna era musikval i förväg. 

12. Hur lång tid tar vigseln?

Den tar cirka 20-25 minuter.

13. Kan vi förboka en plats?

Nej. Och det är ju halva poängen med drop in. Bara kom!

14. Får vi välja präst?

Nej, under dagen arbetar fyra präster utifrån ett fastlagt schema.

15. Får vi ha med en egen solist?

Nej. För att det ska fungera rent praktiskt är det församlingens musiker som tjänstgör den här dagen. Vi kan lugna er med att de är mycket professionella!

16. Får vi ha med någon som fotograferar i kyrkan?

Ja, självklart kan ni ha egen fotograf.

17. Erbjuder ni fotografering?

Ja, vi erbjuder enkel fotografering utanför kyrkan efter vigseln för er som inte har egen fotograf. (Observera, det är inte studiobilder av professionell fotograf.)

18. Vad händer efter vigseln?

Efter vigseln får ni och era eventuella gäster fira den stora dagen med alkoholfritt bubbel i ett tält utanför kyrkan. Ni får även en presentpåse med lite smått och gott att ta med er hem. 

Finns era frågor inte med i listan? 

Om ni saknar svar på någon fråga, fyll i formuläret nedan eller ring församlingsexpeditionen, 0920-27 70 00.

Drop in-vigsel 18 maj 2024