Foto: Magnus Carlström/Ikon

Frågor och svar om drop in-vigsel

Här har vi samlat några vanliga frågor om drop in-vigsel. Om du inte hittar svar på din fråga kan du mejla den via ett formulär.

drop in-vigsel i nederluleå kyrka 2021

På pingstafton, lördag 22 maj 2021, erbjuder vi drop in-vigsel i Nederluleå kyrka i Gammelstad. Det blir åttonde gången den här formen av vigsel genomförs i medeltidskyrkan. Lite enklare, lika stort!

Får vem som helst gifta sig?
Ja, under förutsättning att ni har med giltiga intyg om hindersprövningen och giltiga id-handlingar. En av er måste vara medlem i Svenska kyrkan.

Hur ansöker vi om hindersprövning och hur lång tid tar det?
Det är Skatteverket som hanterar hindersprövning. Antingen kan ni gå in på Skatteverkets hemsida där all information (och blanketten) ni behöver finns. Eller så kan ni besöka ett av Skatteverkets kontor och skriva under blanketten direkt. Handläggningstiderna kan variera så ansök så snart som möjligt.

Behöver vi ringar?
Det enda ni egentligen behöver tänka på är att ha en ring, eftersom den har en roll i vigselgudstjänsten. Vigselringen, eller ringarna, är en sluten cirkel och det är en urgammal symbol för evighet och eviga förbund. Prästen läser en bön över ringen, eller ringarna, och brudparet håller gemensamt i den medan de uttalar sina löften till varandra. En ring kan vara av vilket material som helst.
Det finns ringar att låna i kyrkan om ni skulle ha glömt era hemma.

Måste vi ha bröllopskläder?
Nej, ni får ha precis vilka kläder ni vill. Det viktigaste är att ni känner er bekväma i ert val. Det är er dag.

Måste vi ha bukett?
Många väljer att ha det men det är absolut inget måste. Känn efter vad som känns bäst för er.

Får vi ta med oss gäster?
Ja, självklart! Däremot vet vi inte riktigt hur många som kommer så ni får ha överseende om det blir trångt.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Vad händer när vi kommer till kyrkan?
När ni stiger innanför dörren får ni en kölapp. Om det blir köbildning så väntar ni på er tur. Om ni, och era eventuella gäster, vill vänta i kyrkan kommer det att finnas kaffe, te, mackor, saft, vatten och godis (ingen kostnad). Det kommer även att finnas ett pysselbord för barn.

Efter att ni fått kölappen träffar ni kyrkobokföringsassistenten som kollar era intyg, ID-handlingar och kyrkotillhörighet, eftersom minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan. Om ingen av er är medlemmar, så går det att ordna vid detta tillfälle.

Vigselsamtal
Sedan är det dags att möta prästen för ett vigselsamtal, där ni bland annat pratar om vigselns betydelse och vilka psalmer och sånger ni vill ha under akten. Ni kan välja ingångsmusik, två psalmer, en solosång och utgångsmusik utifrån förvalda alternativ. Vigseln sker när vigselsamtalet är klart och kyrkan inte är upptagen av en annan vigsel.

Vilken musik kan vi välja?
Vi har begränsat valet av musik. Det ni kan välja är ingångsmusik, två psalmer, en solosång och utgångsmusik. Läs och lyssna på vilken musik ni har att välja mellan här: Musik under vigselakten

Får vi ha med en egen solist?
Nej, tyvärr inte. För att den här dagen ska fungera rent praktiskt är det våra musiker som gäller. Vi kan lugna er med att de är fantastiskt duktiga!

Hur lång tid tar vigseln?
Den tar cirka 20-25 minuter.

Kan vi förboka en plats?
Nej. Och det är ju halva poängen med drop in. Bara kom!

Får vi välja präst?
Nej, under dagen arbetar några präster som kommer att gå omlott.

Får vi ha med någon som fotograferar i kyrkan?
Ja, det är fritt fram att ni har någon som fotograferar er vigsel.

Vad händer efter vigseln?
Efter vigseln får ni och era eventuella gäster fira er stora dag med alkoholfritt bubbel, bröllopstårta, kaffe, te, saft i församlingshemmet Petrigårdenett stenkast från kyrkan. Det kostar inget.

Fanns din fråga inte med?

Om du inte hittar svar på din fråga kan du fylla i formuläret nedan, skicka e-post till församlingsexpeditionen eller ringa 0920-27 70 00.
Skriv "drop in-vigsel" i ärendefältet.