Drop in-vigsel i Nederluleå kyrka på pingstafton den 8 juni 2019

Lite enklare, lika stort. En gång om året erbjuder Nederluleå församling drop in-vigsel. I år sker det i medeltidskyrkan i Gammelstad på pingstafton, lördag 8 juni kl. 9-15.

Få saker är så stora som när två människor väljer att dela livet tillsammans. Och det är precis det vigselgudstjänsten handlar om – att bekräfta kärleken till varandra. Men idag hamnar fokus ibland på andra saker. Vilken färg på servetterna man ska ha. Var man ska dra gränsen på gästlistan. Om det är ok att ta ut en kuvertavgift. Vi säger inte att det är fel. Vi tror bara inte att det passar alla människor och att en del ställningstaganden kring arrangemanget kan bli ett hinder för att komma till skott.

Därför vänder vi oss till er som av olika anledningar inte fått till det. Som uppskattar enkelheten och som inte vill ha 100 frågor att ta ställning till.

Pingstbröllop lördag 8 juni

Lördag 8 juni är ni välkomna till drop in-vigsel i Nederluleå kyrka i Gammelstad, den vackra medeltidskyrkan mitt i kyrkstaden. Kyrkan är öppen kl. 9-15, men vigslarna pågår tills alla som kommit före kl. 15 är vigda. Bröllopsgäster är varmt välkomna, men det går precis lika bra att komma själva eller med den närmaste familjen.

För att gifta sig enligt Svenska kyrkans ordning behöver minst en av er vara medlem i Svenska kyrkan. Om ingen av er är medlemmar, så går det att ordna denna dag.
Här finns mer information: Bli medlem
Självklart gäller vigslarna både sam- och särkönade par.

Bröllopstårta och bubbel

Bild: Joakim Häggqvist/IKON

Församlingen står för präst, bröllopsvittnen, musiker och sångsolist. Ni och eventuella gäster får fira med tårta, kaffe och alkoholfritt bubbel efter vigselakten. Det kostar inget.

Hindersprövning

Det enda du och din partner behöver göra är att ansöka om hindersprövning via  skatteverkets hemsidaoch ta med er de giltiga intygen (hindersprövning och vigselintyg) samt giltiga id-handlingar till kyrkan. Det brukar ta en vecka att få intygen.

Vigselsamtal

Före vigseln får ni möta en präst för ett vigselsamtal där ni bland annat pratar om vigselns betydelse och vilka psalmer och sånger ni vill ha under akten.

Efter vigseln får ni och era eventuella gäster fira den stora händelsen med bröllopstårta och alkoholfritt bubbel i församlingshemmet Petrigården(karta på eniro.se)

Vanliga frågor om drop in-vigsel

Behöver vi ringar? Får vi välja präst? Får vem som helst gifta sig? Här kan ni läsa svaren på några vanliga frågor om drop in-vigsel.  Ni kan också ställa frågor via ett formulär, om ni saknar svar på någon fråga.

...jag vill älska dig, dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt...

Ur ritualen för vigselgudstjänst

TIDIGARE DROP IN-TILLFÄLLEN (vigslar och dop)

Bild: Lina Eriksson

Drop in-vigsel i Nederluleå kyrka 26 maj 2018: 7 vigslar, en förnyelse av äktenskapslöften.

Drop in-vigsel i Nederluleå kyrka 3 juni 2017: 17 vigslar

Drop in-vigsel i Nederluleå kyrka 4 juni 2016: 14 vigslar

Drop in-dop i Porsökyrkan 16 april 2016: 1 dop

Drop in-vigsel i Nederluleå kyrka 13 juni 2015: 10 vigslar