Svenska kyrkans nätvandrare

Välkommen! Du har kommit till hemsidan för Svenska kyrkans nätvandrare. Här presenterar vi oss och berättar varför det är så viktigt att trygga vuxna finns på internet.

Nätvandring innebär att finnas närvarande på det som vi kallar för nätet. Att som trygga vuxna försöka se, lyssna till, stötta och stärka unga via nätet. Unga är ofta hänvisade till att stötta och själavårda varandra, inte minst på nätet, eller så är man helt hänvisad till sig själv, det kan vara en tung börda att bära. Att var kyrka och vara medmänniska handlar mycket om att möta upp i samtal om livet och att finnas där för den som ropar, viskar, talar. Och inte minst de som vi kallar unga finns stor del av sin tid på nätet. Ibland kan det vara skönt och enklare att ta steget och prata med en vuxen över nätet, via skriven text. Att prata med en nätvandrare kan också vara första steget till att prata med en vuxen i närmiljön.

Vi inom Svenska kyrkans Nätvandrare ser det stora behovet av trygga vuxna på nätet, och hoppas att nätvandring ska spridas och växa i omfattning. Projektet leds av Kyrkans SOS med stöd från folkhälsomyndigheten och Karlstads stift, Skara stift, Växjö stift och Göteborgs stift. Vi har haft flera utbildningar i nätvandring under tidigare år, och vi är nu inne i en ny fas där vi bland annat startat en stödchatt för unga mellan 12-25 år, har startat en kort utbildning Att möta unga på nätet, för medarbetare i församlingar som vill möta de unga som finns i församlingarna och församlingarnas närhet även på nätet. Nätvandrare finns även på Instagram.

Under fliken kontakt hittar du kontaktuppgifter till ansvariga i projektet.

”Ungdomar som inte mår bra och som inte har någon att prata med kan ju hitta ett stöd i en nätvandrare. Och det är väldigt bra! Jag tycket att det var bra, att känna att någon faktiskt bryr sig.” Lisa 17 år

VAD ÄR EN NÄTVANDRARE?

Om man är anställd i en av Svenska kyrkans församlingar, oavsett vilken yrkesroll eller vigningstjänst man har, så kan man utbilda sig till Nätvandrare i Svenska kyrkan och ha nätvandring som en av sina arbetsuppgifter i sin församling. Det är ett frivilligt uppdrag som man församling och anställd väljer att gå in i.

Att nätvandra innebär att man är ute på nätet bland unga, där de unga finns och är närvarande som en trygg vuxen, att möta unga på en av de platser där de i så stor utsträckning befinner sig. Unga är idag i väldigt stor utsträckning hänvisade till sig själva och till varandra när det kommer till att hitta stöd och prata om Livet, alltifrån det ljusaste glada till det mörkaste mörka. Närvaron av trygga vuxna är ofta, inte minst på nätet oerhört liten och behovet av den tryggheten och den närvaron för de unga är enormt. I Svenska kyrkan så finns så mycket kunskap och erfarenhet i att möta människor, att samtala med människor och att stötta människor och den dyrbara tillgången kan vi nu använda till det livsviktiga att finnas bland och för våra unga på nätet, som mer och mer blir en naturlig och viktig del av vardagen och livet.

ATT BLI NÄTVANDRARE I SVENSKA KYRKAN

Man söker nätvandrarutbildningen i samverkan med sin församling och kyrkoherde, eftersom man nätvandrar som en del av sin tjänst i församlingen, efter överenskommelse man gör tillsammans med Kyrkans SOS/Svenska kyrkans nätvandrare.

Utbildningen till nätvandrare hålls av Kyrkans SOS/Svenska kyrkans nätvandrare som också är ytterst ansvariga för själva nätvandringen som görs genom Nätvandrarchatten där nätvandrare finns tillgängliga för samtal om allt, där man som ung kan chatta anonymt två kvällar i veckan, och genom det Instagramkonto som drivs av Nätvandrarna.

Svenska kyrkans nätvandrare jobbar alltid för allas rätt att vara den man är, älska de man älskar och längtar efter det man längtar efter. Vi arbetar självklart mot kränkningar och diskriminering och utsatthet.

Som Nätvandrare får man också fortbildning och handledning, något som är viktigt för att bibehålla trygghet och kvalitet både för den som nätvandrar och för de unga.

När man fattat beslutet att man vill bli en del av Svenska kyrkans nätvandrare så går man igenom en urvalsprocess innan man påbörjar utbildningen.

Från januari 2021 är nätvandrarutbildningen helt digital och ges via en lärplattform och via zoom.

VÅRT metodmaterial

"Den som vandrar på nätet" är en bok som beskriver våra tankar och metod för nätvandring, inkl utbildningsmaterial och liknande, framtagen med stöd av Västra Götalandsregionens folkhälsosekretariat. Vill du beställa ett tryckt ex så hör av dig till Kyrkans SOS.

Mer information hittar du här.