Nätvandring innebär att finnas närvarande på det som vi kallar för nätet. Att som trygga vuxna försöka se, lyssna till, stötta och stärka unga via nätet. Unga är ofta hänvisade till att stötta och själavårda varandra, inte minst på nätet, eller så är man helt hänvisad till sig själv, det kan vara en tung börda att bära. Att var kyrka och vara medmänniska handlar mycket om att möta upp i samtal om livet och att finnas där för den som ropar, viskar, talar. Och inte minst de som vi kallar unga finns stor del av sin tid på nätet. Ibland kan det vara skönt och enklare att ta steget och prata med en vuxen över nätet, via skriven text. Att prata med en nätvandrare kan också vara första steget till att prata med en vuxen i närmiljön.
Vi inom Svenska kyrkans Nätvandrare ser det stora behovet av trygga vuxna på nätet, och hoppas att nätvandring ska spridas och växa i omfattning. Verksamheten leds av stiftelsen Kyrkans SOS, med stöd från Folkhälsomyndigheten och i samarbete med församlingar inom Svenska kyrkan och medarbetare på Karlstads och Skara stift. Vi har haft flera utbildningar i nätvandring under tidigare år, och vi är nu inne i en ny fas där vi bland annat startat en stödchatt för unga mellan 12-25 år, har startat en kort utbildning Att möta unga på nätet, för medarbetare i församlingar som vill möta de unga som finns i församlingarna och församlingarnas närhet även på nätet. Nätvandrare finns även på Instagram.
Under fliken kontakt hittar du kontaktuppgifter till ansvariga i projektet.
”Ungdomar som inte mår bra och som inte har någon att prata med kan ju hitta ett stöd i en nätvandrare. Och det är väldigt bra! Jag tycket att det var bra, att känna att någon faktiskt bryr sig.” Lisa 17 år