Fotboll, kramar och djupa samtal för kyrkans nattvandrare på Cypern

Sedan flera år tillbaka nattvandrar svenska och norska kyrkan i Ayia Napa på Cypern. Här möter nattvandrarna tusentals unga skandinaver. Någon gång har det blivit dramatiskt och nattvandrarna har räddat liv. Men framför allt handlar det om samtal.

Reseledarna på hotellen vet om att Svenska kyrkans personal finns vid en viss bänk, självklart kallad ”kyrkbänken”, på nätterna. Det sprider sig snabbt bland ungdomarna som kommer och säger hej.

Ofta blir det ganska hastiga möten, men ungdomarna kommer ofta tillbaka till kyrkbänken och personalen där flera gånger under sin semestervecka.

”Vi har en viktig uppgift”

- Första gången hade jag inte fattat vilken enorm mängd ungdomar det handlar om, som kommer hit till Ayia Napa. Jag känner verkligen att vi har en viktig uppgift, men vi får också väldigt mycket tillbaka. Vi får många kramar och blir kallade änglar, och dessutom har vi roligt.

Det berättar Kristina ”Käcka” Dzaic som nattvandrade i Ayia Napa för femte gången i maj-juni. Hennes kollega Margareth ”Maggan” Andersson fyller i:

Tar ungdomarnas funderingar på allvar

- Vi har ju en del svåra, djupa samtal om tro och olika religioner, eller om livet. Vi kan inte svara på allt, men vi kan vara oss själva och lyssna – och ta deras frågor och funderingar på allvar. Jag tror de känner det. Och ibland behöver de bara snacka fotboll. Det är bra, det också!

Ställföreträdande mor- och farföräldrar

Nattvandrarna är många gånger som ställföreträdande föräldrar, eller mor- och farföräldrar till de unga. Då behövs livserfarenhet, det går inte att vara för nära de unga i ålder:

- En del är ganska oroliga, och av mig som präst vill de ha förbön, eller välsignelse, säger Lasse Tullberg, som nattvandrar med ”Käcka”och ”Maggan”.

- Det gör jag när de ber om det, säger Lasse Tullberg. Det blir en stunds vakuum i det som sker runt omkring, och det känns som att himlen öppnar sig i såna stunder. De tycker att det är skönt att stanna upp ett ögonblick.

NATTVANDRARNA RÄDDAR LIV

En viss dramatik inträffar ibland – någon ramlar och gör sig illa och i något enstaka fall har nattvandrarna faktiskt räddat liv genom att tillkalla ambulans i tid. Dramatik ibland, men mest samtal och vatten. I ett fall var det ytterst nära att en alkoholförgiftning hade skördat ett liv, men tack vare nattvandrarnas snabba ingripande kom personen i fråga till sjukhus i tid.

En gång fick de eskortera en kille till flyget efter att han hade blivit bestulen på allt.

Men dramatiken är sällsynt, nästan alltid handlar det om samtal – och att se till att ungdomarna dricker ”varannan vatten”.

SJUKHUSEN UPPSKATTAR NATTVANDRARNAS ARBETE

Eftersom sjukhusen i Ayia Napa uppskattar nattvandrarnas arbete, och tycker att det är viktigt, bekostar de färskvattnet som nattvandrarna bjuder på, och dessutom muggarna.

Svenska kyrkan bokar sedan en ”vattenbil” som levererar vattnet i dunkar till platsen för ”kyrkbänken”. Det finns också alltid minst en ambulans som åker omkring i nöjeskvarteren för att finnas tillhands snabbt om det skulle behövas.

Svenska kyrkan nattvandrar under ett par veckor i slutet av maj och början av juni då många studenter finns i Cypern. Tillsammans med norska kyrkan nattvandrar man sedan ytterligare sex veckor från 8 juli och till slutet av augusti.

PÅ VINTERN KOMMER DE BOFASTA TILL KYRKAN

Eva Berglund som är diakon i Svenska kyrkan på Cypern berättar att under vintern har verksamheten i Svenska kyrkan på Cypern en annan karaktär. Då kommer bofasta svenskar och de som tillbringar vintrarna på Cypern.

- Gudstjänstdeltagandet varierar mellan 2 och 120 personer. Under vintern har vi aktiviteter i kyrkan varje dag. Det är kulturkvällar, allsång, mässa, barntimmar, körsång, basar, loppis med mera, säger Eva Berglund. Utmaningen för oss är att nå åldersgrupper mellan blivande studenter och pensionärer!

Ewa Almqvist