Nätra-Sidensjö pastorat

Nätra-Sidensjö pastorat Besöksadress: KYRKVÄGEN 9, 89330 BJÄSTA Telefon: +46(660)299740 E-post till Nätra-Sidensjö pastorat

BEGRAVNING

Begravningsgudstjänsten finns till för att säga farväl, överlämna en människa till Gud och säga tack. Den förmedlar det kristna hoppet om det eviga livet. En möjlighet att samla nära och kära för att stötta varandra och minnas. Begravningsgudstjänsten hjälper oss att uthärda livet även när det känns svårt.

Begravningsgudstjänsten är en akt av kärlek och respekt för den som är död. Den är också något att hämta kraft ur för den dödes anhöriga.

I gudstjänsten får vi tacka för vad en människa gett oss. Vi kan be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades och ville i vår relation. Vi får be om försoning för det som brustit mellan oss. Gudstjänstens djupaste ärende är överlämnandet av den som är död i Guds händer.

Lär oss hur få våra dagar är, då vinner vårt hjärta vishet

Psalt 90:12

Genom begravningsgudstjänsten visar vi också respekt för kroppen. Kroppen kan inte skiljas från människan. Vi lägger kroppen till vila, prästen lyser frid över den avlidne och överlåter honom/henne i Guds omsorg och kärlek.

Begravningen kan vara ett samlande begrepp för tiden från själaringning till minnesstund och uppföljning. Begravningens sammanhang sträcker sig från dödsbädden till avskedet vid graven.