Ruotsin kirkon suomenkielinen työ

Svenska kyrkans finskspråkiga verksamhet i Näsby och Fellingsbro

Rukoiletko?

Tuomo A. Komulainen

Rippikoulustani jäi mieleen, että rukous on sydämen nöyrää puhetta Jumalalle. Jeesus opetti oppilailleen, että rukoilla tulisi ”aina, koskaan lannistumatta”. (Luuk. 18:1.)

Rukoilun ulkoiset tavat ja sanat eivät ole niin oleellisia. Jonkun tutkimuksen mukaan käsien ristiminen voi kuitenkin helpottaa ihmistä keskittymään. Rukoilla saa juuri omilla, ehkä karheina ja kömpelöinä pitämillään sanoilla. Myös mielikuvilla, joita ei osaa sanoittaakaan.

Omassa elämässäni olen huomannut, että rukoilu saattaa joskus vallan unohtua. Vasta sitten, kun yllättää isompi ongelma tai suoranainen kriisi, muistuvat mieleen perimmäiset kysymykset. Jumala voikin sallia koettelemuksia muistuttaakseen olemassaolostaan.

Raamatun Jumala on rukoukset kuuleva Jumala. Hän kuulee yhtä hyvin kaikkia ihmisiä taustoihin katsomatta. Ellei toiveemme heti toteudu, se ei tarkoita, ettei Jumala olisi sitä kuullut.

Vanhan testamentin Mooses oli kerran vaikeassa tilanteessa. Meri oli edessä, faaraon sotajoukot takana. Omat joukot kapinoivat. Silti Mooseksen huokaus kantautui huutona Herran korviin. Meren yli avautui tie ja Herran kansa pelastui.

Luther muistutti kuulijoitaan kiitosrukouksesta. Helpostihan esitämme pitkän toivelistan, kuin Korvatunturille osoitetun: ”Nämä kaikki minä haluaisin, ja mahdollisimman pian.” Hyvä on kuitenkin muistaa myös kiittää Jumalaa. Kaikesta siitä hyvästä, mitä olemme jo saaneet.

Ruoka, lämpö ja vaatteet sekä itsenäinen isänmaa eivät ole olleet aiemmille sukupolville aina itsestään selviä eivätkä vieläkään kaikkialla. Erityistoiveisiimme Jumala vastaa sitten omalla ajallaan ja tavallaan. Hänen tarkoituksensa voi kirkastua vasta pitkän ajan kuluttua.

Hyvä lukija, muistetaanpa siis rukoilla, tunnetilasta riippumatta. Vanha tuttu Isä meidän -rukous on hyvä vaihtoehto, koska se on Jeesuksen itsensä opettama. Ennen ajallisia tarpeita muistutetaan, että Jumala on. Hänen nimensä on pyhä, hänen valtakuntansa on tullut lähelle.

Seuraavia Franciscuksen sanojakin saa lainata. Niiden myötä siunattua kevätkautta 2020!

Franciscus Assisilaisen rukous

Vapahtaja, tee minusta rauhasi välikappale,
niin että sinne, missä on vihaa, toisin rakkauden,
missä loukkausta, toisin anteeksiannon,
missä epäsopua, toisin yksimielisyyden,
missä erehdystä, osoittaisin totuuden,
missä epäilystä, auttaisin uskoon,
missä epätoivoa, nostaisin luottamukseen,
missä pimeyttä, loisin sinun valoasi,
missä surua, virittäisin ilon ja lohdutuksen.

Niin että, oi Mestari, en yrittäisi niin paljon
etsiä lohdutusta kuin lohduttaa muita,
hakea ymmärtämystä kuin ymmärtää toisia,
pyytää rakkautta kuin rakastaa muita,
sillä antaessaan saa, kadottaessaan löytää,
unohtaessaan saa anteeksi,
kuollessaan nousee iankaikkiseen elämään.