Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Nacka församling Besöksadress: G:a Värmdövägen 14 b, 13137 Nacka Postadress: Box 31, 13106 Nacka Telefon:+46(8)54606100 E-post till Nacka församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

W A Mozart Requiem

Söndag 3 november, klockan 14.00 och 16.00 i Nacka kyrka.

Sofie Asplund, sopran, Johanna Rudström, alt, Conny Thimander, tenor, Karl-Magnus Fredriksson, bas, Nacka Kyrkokör, Nacka Kammarkör, Kungliga Hovkapellet, Per Rönnblom & Tove Åhrman, dirigenter. 

3 november 14.00 & 16.00 Nacka kyrka. 
Biljetter 120 kr per föreställning: Akademibokhandeln i Sickla och Nacka forum, församlingsexpeditionen Gamla Värmdövägen 14a, i kyrkan konsertdagen en timma innan konsert. 

Requiem

En requiem är en katolsk mässa som även kallas för dödsmässa. Ordet betyder vila på latin. Mässans fokus ligger på bön för de döda. 

Requiem är också en musikgenre. Ursprunget kommer från den katolska dödsmässan. Många requiem skrevs för att framföras som en religiös rit. Mozart komponerade requiet för denna konsert år 1791. Han dog innan requiet blev klart, och flera kända tonsättare fick färdigställa requiet. Trots det är detta ett av Mozarts mest kända och beundrade verk. 

Mozart fick en mystisk, anonym beställning på ett requiem i juli 1791. Han var sjuk och kände sig fördömd att skriva ett requiem till sin egen dödsbädd. Mozart dog vid 35 års ålder, den femte december 1791. Han klarade inte av att slutföra sin requiem men lyckades få ihop ungefär två tredjedelar. Requiet skickades bland annat vidare till en av Mozarts lärjungar. 

Så vem var den mystiske främlingen som hade lagt beställningen? Hertig Franz von Walsegg-Stuppach, som hade ett rykte att ta andras kompositioner och hävda att det var hans egna. Han ville använda Mozarts requiem till att hedra hans bortgångne hustru. Det tog ett decennium innan Walsegg-Stuppach blev övertalad att tillkännage Mozart som dess sanna kompositör. 

Mozarts död kom alldeles för tidigt och även den är mytomspunnen. Tidigt gick det rykten om att han mördades, men troligen dog han av en svår influensaepidemi på grund av de svåra kroniska sjukdomarna han led av som försvagade hans kropp. Det är omöjligt att fastställa dödsorsaken då han tillslut begravdes i en massgrav.