Påsken i Nacka församling

Påsken är kyrkans största helg. Läs mer om vad som händer hos oss från palmsöndagen till annandag påsk.

Från Palmsöndagen till Annandag påsk firar vi att Jesus har besegrat döden och med den allt som står livet emot. Berättelserna om Jesus och vem han var är nedskrivna i ljuset av påskens drama och uppståndelsen. Kristen tro är en tro på uppståndelsen, vändpunkten. Evangeliet, det glada budskapet, är budskapet om att det enskilda människolivet eller världen inte är fångad i dödens och förstörelsens liv.

Palmsöndagen – söndag 14 april

Palmsöndagen inleder stilla veckan, som egentligen är den mest turbulenta veckan i Jesu liv. Men vi stillar oss inför det som ska ske för att låta budskapet tala till oss idag. På Palmsöndagen berättar vi om när Jesus red in i Jerusalem på en åsna för att fira den judiska påsken med sina lärjungar. Han togs emot som kung av folket, som jublade och viftade med palmblad. Fastekampanjen avslutas och alla fastebössor samlas in. Liturgisk färg: violett.

11.00 Mässa, Nacka kyrka

Ylva Jansson, Gunilla Werner. Söndagsskola.

12.00 Sykretsen och diakonins försäljning för fastkampanjen, Nacka kyrka

Försäljning av bröd, blommor och handarbeten. Intäkter går till fastekampanjen. 

18.00 J S Bach Johannespassionen, Nacka kyrka

Nacka Kammarkör och Treitlerensemblen med solister. Entré. 

17.00 Söndagsgudstjänst, Fisksätra kyrka

Henrik Larsson, John Pååg. 

11.00 Gudstjänst, Älta kyrka

Anna Frosteblad, Heléne Hammarström.

Passionsandakter

I stilla veckans passionsandakter följervi hela passionsdramat från början till slut. Passion betyder i det här fallet lidande och passionsberättelsen är berättelsen om Jesu lidande. 

Måndag 15 april

18.00 Passionsandakt, Nacka kyrka

Med satser ur Stabat mater. Loella Grahn, sopran, Ellinor Romin, mezzo, Gunilla Werner och Per Rönnblom, orgel, Ylva Jansson, präst.

Tisdag 16 april

18.00 Passionsandakt, Nacka kyrka

Med satser ur Stabat mater. Loella Grahn, sopran, Ellinor Romin, mezzo, Gunilla Werner och Per Rönnblom, orgel, Ylva Jansson, präst.

13.00 Mässa i stilla veckan, Sjukhuskyrkan

Enkel nattvardsgudstjänst inför påsken i patientmatsalen på plan 6, utanför A-hissarna. Åsa Siverbo, sjukhuspräst, Jenny Holmberg, sjukhusdiakon och Heléne Hammarström, piano.

Onsdag 17 april

18.00 Passionsandakt, Nacka kyrka

Med satser ur Stabat mater. Loella Grahn, sopran, Ellinor Romin, mezzo, Gunilla Werner och Per Rönnblom, orgel, Ylva Jansson, präst.

Skärtorsdag – torsdag 18 april

På skärtorsdagen minns vi när Jesus för sista gången äter tillsammans med sina lärjungar och instiftar nattvarden. Den natten grips Jesus av de romerska soldaterna efter att Judas avslöjat honom. Skärtorsdagsmässan speglar både glädjen över nattvarden och smärtan över det Jesus gick igenom. Psalmerna är glädjefyllda, men gudstjänsten avslutas i moll. Ljus och altare släcks ock avkläds. Sedan bärs altarprydnader, dukar och nattvardskärl ut. Det kala altaret är en symbol för att Jesus nu avkläds all mänsklig värdighet och utlämnas till tortyr och död. På altaret placeras fem röda rosor som symbol för Jesu 5 sår. Liturgisk färg: vit.

11.15 Skärtorsdagsmässa, Fisksätra kyrka

Henrik Larsson, John Pååg. 

12.00 Lunchträff, Fisksätra kyrka

Skärtorsdagssoppa och konsert med Frida Augustsson, sång, Juan Mendoza, kontrabas, John Pååg, flygel. Telva Troncoso.

13.30 Gudstjänst med nattvard, Danvikshems kyrka

Lars Kull, Ann-Marie Gustafsson. 

18.00 Skärtorsdagsmässa, Nacka kyrka

Carl Dahlbäck, Susan Bergkvist, Kollegiekören, Per Rönnblom.

18.00 Skärtorsdagsmässa, Älta kyrka

Eva-Karin Fackel Sandor, Joakim Lundström, korister ur Älta Vokalensemble och Älta Cantaton, Charlotte Granberg.

Långfredag – fredag 19 april

Pontius Pilatus dömer Jesus till döden för att ha gjort anspråk på att kallas judarnas kung. Hans straff blir att korsfästas. Det minns vi på långfredagen. Gudstjänsten präglas av stillhet och allvar. Orgeln och kyrkklockorna är tysta och psalmerna sjungs à cappella. Förmiddagens gudstjänst har en mer dramatisk stämning medan kvällsandakten är en lugnare stund där lättnaden över att lidandet är över blandas med sorgen vid graven. Liturgisk färg: svart.

11.00 Långfredagsgudstjänst, Nacka kyrka

Sara Herrlander, Nacka Vokalensemble, Per Rönnblom. 

11.00 Långfredagsgudstjänst, Älta kyrka

Anna Frosteblad, Charlotte Granberg. 

18.00 Andakt vid graven, Nacka kyrka

Gudni Agnarsson, Christina Wirdegren Alin, cello, Gunilla Werner.

Påskafton – lördag 20 april

22.00 psalmer och Taizesånger

Öppen övning för alla som vill sjunga stämmor på Taizésånger och koralsatser. John Pååg och Susanne Francett. 

23.00 Påsknattsmässa. Nacka kyrka

Sara Herrlander, John Pååg, Susanne Francett, sång och fiol. 

Påskdagen – söndag 21 april

Den tredje dagen efter han dött uppstår Jesus från döden. När kvinnorna kommer till graven är stenen bortrullad, Jesus är inte där. Kristen tro är en tro på uppståndelsen, vändpunkten. Allt det som tynger vår jord, som stänger till våra hjärtan och stänger ute livet rullas bort. Nyheten att Jesus är uppstånden får fäste på påskdagen. Vi firar glädjen med att dela ut påskliljor i gudstjänsten.

11.00 Påskdagsmässa, Nacka kyrka

Gudni Agnarsson, Carl Dahlbäck, Susan Bergkvist, Nacka Kyrkokör, Per Rönnblom. Söndagsskola.

11.00 Påskdagsgudstjänst med kyrklunch, Älta kyrka

Anna Frosteblad, Charlotte Granberg.

17.00 Påskdagsmässa med kör, FIsksätra kyrka

Telva Troncoso, John Pååg. 

18.00 I know that my redeemer liveth, Nacka kyrka

Konsert med Lisa Carlioth, sopran, Per Rönnblom, piano. Fri entré.

Annandag påsk – måndag 22 april

Annandag påsk inleder resten av påsktiden, då Jesus visar sig för lärjungarna på olika sätt. Vi hör berättelsen om hur två lärjungar går och samtalar om det som hänt. Plötsligt slår någon följe med dem. De förstår först inte vem han är, men när han stannar hos dem och äter, förstår de vem han är. Nu sprids ordet att Jesus är uppstånden. Budskapet om det nya livet fortsätter att spridas än till oss idag.

11.00 Påskmässa, Nacka kyrka

Andakt – nattvard – gemenskap. Kyrkkaffe och musik i församlingshemmet efter gudstjänsten. Gudni Agnarsson, Charlotte Berg, Heléne Hammarström. 

13.30 Gudstjänst, Danvikshems kyrka

Lars Kull, Ann-Marie Gustafsson.

15.00 Påskandakt, Erstaviks slottskapell

Carl Dahlbäck, Susanne Francett, sopran och violin, Heléne Hammarström. 

15.00 Suomalainen pääsiäismessu, Påskmässa på finska Nacka kyrka

Olli Hallamaa, Silja Heino, huilu/flöjt, Merja Aapro.

Andra traditioner

I Sverige firar vi påskhelgens stora fest på påskafton, trots att helgen egentligen inte infaller förrän på söndagen. Det beror på att vi i Sverige oftare firar "aftnar" än de verkliga helgdagarna eftersom man förr i tiden räknade att den nya dagen började kl 18 kvällen innan. På påskafton dukar vi påskbordet och sätter in påskris, gärna med urblåsta ägg som prydnad. 

    • Att äta lamm på påskafton eller påskdagen är en förhållandevis ny tradition i Sverige men kommer från en mycket gammal judisk tradition (andra Moseboken, kapitel tolv). 
  • Ägg är en gammal symbol för liv, därför passar det bra med ägg när vi firar att Jesus uppstått från döden. Genom det hårda skalet, en symbol för graven, bryter Kristi nya liv fram. Men påskens äggtradition har också en praktisk anledning. Tidigare var det många som inte åt ägg under fastetiden före påsk. När fastan var slut var det vår, en tid på året när hönorna börjat värpa och det fanns mycket ägg så då fick man passa på att njuta av äggen.
  • När man ska duka fram påskbordet är det vanligast att välja mellan två färger på bordsduken. Om man vill välja den kyrkliga traditionen så ska duken vara vit som är glädjens färg, men många brukar också välja en gul duk, som enligt den folkliga traditionen har blivit påskens färg.

GB Pergolesi: Stabat Mater

Passionsandakter med satser ut Stabat mater. 15, 16, 17 april klockan 18.00, Nacka kyrka.

I know that my redeemer liveth

Söndag 21 april kl 18:00, Nacka kyrka