Ekumeniskt författarsamtal & afternoon-tea

Söndag 23 oktober, 14.30 i Forumkyrkan.

14.30 bjuds det på afternoon-tea och 15.00 börjar författarsamtalet.

Fredrik Lignell är pastor i Ryttargårdskyrkan i Linköping och Helen Västberg är leg psykoterapeut, verksam vid Dialogen i Stockholm. Tillsammans har de skrivit boken ”Fräls oss från ondo – om makt och maktmissbruk”

Om deras bok Fräls oss från ondo: om makt och maktmissbruk: Kan vem som helst bli en maktmänniska? Hur känner vi i så fall igen henne, och finns fallgroparna rentav i allas vårt inre när det gäller makt och position? Riskerar vi att fälla alltför snabba domar över människor som tar mycket plats och vågar leda med fast hand? 

Den kristna kyrkan är på intet sätt förskonad från maktmissbruk. Ibland har ett andligt språk och påståenden om Guds tilltal skapat rörelseutrymme för den som vill ta kontroll och manipulera. Också Jesus talade om makt, men hur utövade han den? Vad säger det om hans maktutövning att de uppsatta kände sig hotade och de marginaliserade upplevde trygghet i hans närhet? Och vad säger det om våra möjligheter att hjälpa människor till helande och upprättelse efter svåra övergrepp i familj, kyrka eller arbetsliv? 

Den här boken rör sig i skärningspunkten mellan psykologi och teologi och funderar över hur vi upptäcker maktmissbruk hos oss själva och andra. 

Se intervju med Helen Västberg >>>