Julauktion

Årets Act Svenska kyrkans julinsamling har temat ”Bryt en tradition” och det är precis vad vi gör.

I år blev det ingen julbasar med luciatåg på Domssöndagen. Istället blir det en adventskalender-auktion på Facebook som Internationella gruppen håller i, där vi auktionerar ut ett internationellt fairtrademärkt hantverk och ett lokalt hantverk inför varje adventssöndag.

Så här funkar det:
Vilka saker det är, publiceras på måndagen i den aktuella adventsveckan på sociala medier och med hjälp av anslag vid kyrkor och församlingshem. Se längre ner på denna sida. Alla pengar som kommer in på auktionen går till årets julinsamling ”Bryt en tradition”.
Läs mer här om julinsamlingen

Vill man vara med och bjuda går man in på det evenemang i Facebook som respektive hantverk gäller och skriver som kommentar den summa man bjuder så att alla kan se. Eller så kontaktar man Nina Jansson och lämnar sitt bud. Hon lägger i sin tur ut budet med namn och summa på Facebook:
sms

nina.jansson@svenskakyrkan.se

Auktionen startar måndag kl. 14:00 och sista budet ska vara lämnat senast
kl. 14:00 fredag samma vecka!

Personen som lagt det högsta budet kontaktas av Nina efter kl. 14:00 på fredagen via Facebook eller telefon och då kommer man överens om hur varan ska betalas (swish/kontant) och överlämnas.

Auktion 4:e advent
14 december – 18 december

lokalt hantverk, auktion 4:e advent

Fyra par stickade strumpor, röda storlek ca 37-38, mörka storlek ca 41, ett pannband och en handsmidd krok till julastrumpan. Tillverkat av Tåssjö kyrkliga syförening.

Syföreningen gör mycket mer än att sy. De bakar, stickar och diskuterar hockey, och smider både planer och krokar. Allt fint och gott de gör auktioneras ut under året på både brödauktion och julauktion. De samlar in pengar till välgörande ändamål både nationellt och internationellt. Förutom sitt arbete med att samla in pengar är de en fantastisk resurs i arbetet att bryta, framför allt äldre församlingsbors, ensamhet.

Internationellt fairtrade-märkt hantverk, auktion 4:e advent

Vacker Julkrubba formad som en stjärna tillverkad av olivträ.

Krubban är tillverkad i en liten familjeverkstad i Betlehem Palestina.
Ett olivträd är en investering för framtiden, för kommande generationer, för barn och barnbarn. Den första skörden kan man ta efter ca 5-7 år. Efter 50-150 år bär trädet som bäst och ger då 20-30 kg frukt per år, vilket motsvara 5-6 liter olja. Skövling av en trakts olivlundar i krigstider drabbar befolkningen mycket hårt för lång tid. Om rötterna får vara kvar kan trädet skjuta nya skott från roten och så fortsätta att leva. Olivträdet är symbol för skönhet, rikedom, fruktbarhet och odödlighet. Det är en levande symbol för livets envishet i Palestinas halvtorra steniga land, eftersom det kan leva och ge frukt i bortåt 2000 år. Olivkvisten finns i många sammanhang som en symbol. Duvan med olivkvist står för fred och försoning (t.ex. i FN:s emblem och flagga), samt för pånyttfödelse, olivbladet för livets förnyelse.
I alla internationella auktioner ingår en olivtvål, då en handtvätt = omtanke. Olivoljetvålen är handgjord i tvålens stad Nablus, Palestina. Tvåltillverkning är ett gammalt hantverk och sker enligt traditionella
recept.