Solljus reflekteras i en kyrkorgels pipor.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Lunchmusik i Motala kyrka

lunchmusik

Kyrkklockan slår tolv mitt på dagen och en psalm klingar ut över Motala från det vackert ljudande klockspelet i kyrktornet. Kyrkan står öppen för alla som vill komma in och sitta ner en stund, tända ett ljus för någon, varva ner och njuta av vårt vackra kyrkorum. Möjligheten ges varje dag. 

Varje torsdag blir klockspelet det inledande musikstycket till Lunchmusiken. Därefter klingar orgeln ut från läktaren i ett mäktigt Preludium av den store orgelkompositören Johann Sebastian Bach, en stilla koral av Otto Olsson eller ett sprudlande Scherzo av Charles-Marie Widor. Man kan komma och gå som man vill under de 20 minuter som musiken pågår. 

Spännvidden är stor i Lunchmusikens program med orgelkompositioner från tidigt 1500-tal fram till nutid, med mellanlandningar i barocken och romantiken. Ett för oss utmanande uppdrag att föra vår rika musiktradition vidare. Det finns även möjlighet att framföra egna önskemål om vad vi ska spela. Genom att anmäla sig till Lunchmusikutskicket kan man via e-post dessutom få en titt på veckans program

Variationsmöjligheterna i Motala kyrkas orgel, denna instrumentens drottning, är nästintill oändliga med de 45 olika stämmorna. Därigenom kan förhoppningsvis alla lyssnare få med sig något när de sedan lämnar kyrkorummet – en spännande klangfärg, ett mäktigt ackord, en ensam flöjt, men framförallt en unik musikupplevelse och en stunds avkoppling att bära med sig resten av dagen. 

Efteråt serveras alla besökare kaffe och smörgås.

Välkomna på torsdagar kl.12.00! Startar vecka 36

Annelie Eriksson och Thomas Lundmark.