En ikonbild i en väggnisch.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Ikonmålning i Lillkyrkan

7-10 september 2023

”Ikon” betyder bild. Vi är skapta till att vara Guds avbild. Kristus är den Osynliges avbild och Jungfru Maria gjorde bilden tydlig genom att föda honom. Vi får också göra den Osynlige synlig i våra liv.

Att måla – egentligen: skriva – ikoner hör till den kristna grunden: det osynliga blir synligt. Gud är inte en abstrakt idé, Gud är synlig, Gud är erfarbar genom att Han gjort sig tydlig i Kristus och det är något som drar in oss alla. Ikonens plats och funktion är att påminna om Guds konkreta närvaro i Kristus och det mänskliga livet. Det är den enkla bakgrunden till ikonens plats i våra liv, i hem och kyrka.

Inga särskilda förkunskaper är nödvändiga förutom att du vill vara med. Kursen i ikonmålning är både för dig som är nybörjare och dig prövat på ikonmålning tidigare. Alla är välkomna!

Här får du lära dig grunderna; teknik och material och ikonens historia och teologi. I samråd med läraren bestämmer var och en motiv. Du som inte målat tidigare börjar med att måla en ansiktsikon av Kristus eller J Maria.

 

KURSEN startar på torsdagen 7/9 kl 13 med introduktion, fika, kvällsmat och slutar på söndagen 10/9 ca 14 med mässan och ikon-välsignelse och lunch.

KURSAVGIFT: inkl undervisning, lunch, kvällsmat, fika: 1000 kr.

... och Gud skapade människan till sin avbild…” ”Ordet blev människa och bodde bland oss och vi såg…” ”Kristus är den osynlige Gudens avbild…”

MATERIALKOSTNAD: tillkommer, ca 400-700 kr beroende på hur stor ikon du vill måla. Betalas innan hemfärd. Har du redan något material så ta med det!

KOST: Meddela ev allergier vid anmälan.

LOGI? Du kan få enkelt golvlogi i Lillkyrkans församlingshem – du tar då med eget liggunderlag/luftmadrass o sovsäck.

Nära Lillkyrkan och precis vid Göta kanal o Motala verkstad ligger Mallboden Vandrarhem. Nära gångavstånd till församlingshemmet. Bokningstel: 0141-21 09 23.

DAGSRYTMEN UNDER DAGARNA präglas av bön och arbete. En viktig del av arbetet med ikonen är att leva i gemenskap med förebilden Kristus. Vi samlas till mässa/morgonbön, middagsbön och kvällsbön. Naturligtvis är du fri att göra som du vill.

Du har din egen arbetsplats i Lillkyrkans församlingslokaler, Borensvägen 42, Motala (precis bredvid Borenshults slussar). Här finns mycket utrymme. Parkering finns. Arbeta med din ikon får du göra hur mycket du vill. Läraren är med större delen av dagen. Enkelt fika finns också hela dagen.

– Första dagen 13.00 Fika och introduktion. 17.00 Kvällsmat. Arbetspass till senast kl 19.30. Kvällsbön någon gång under kvällen.

- Dag 2-3 07.30 Lillkyrkan öppen. Kaffe finns. 08.30 Pilgrimsmässa. Kaffe o macka. 09.00 Arbetspass. 12.00 Middagsbön. 12.20 Lunch. 13.30 Arbetspass. 15.00 Eftermiddagsbön. 18.00 Kvällsmat. Därefter arbetspass/fri tid. Arbeta gärna med din ikon. Kvällsbön. - Avslutningsdagen Som dag 2-3 fram till

13.00 Mässa och Ikonvälsignelse i Lillkyrkan.

Lärare är Lisa Chemnitz, ikonmålare som målat ikoner till många kyrkor och hem och delar med sig av sina kunskaper i många kurser. Tomas W introducerar om ikonens teologi. Församlingens andra medarbetare medverkar också på olika sätt.

FRÅGOR? Om anmälan, kost och logi: Tomas Wettermark 

Om kursens innehåll och upplägg: Läraren Lisa Chemnitz 072-180 83 93