Dop

Med tre ord som utgångpunkt kan man beskriva dopet. Dessa är tro, tradition och fest.

Mora församling är en geografiskt omfattande församling. Här finns de gamla sockenkyrkorna i Mora, Sollerön, Våmhus och Venjan, men också Siknäs kyrka längs landsvägen mot Vansbro. Utmed den gamla landsvägen mot Evertsberg ligger Oxbergs lilla träkapell och i Andreasgården i skuggan av Mora kyrka, finns ett fint litet kapell.

Alla dessa kyrkorum kan vi erbjuda den som vill bli döpt eller vill döpa sitt barn. Det kostar inget att få sitt barn döpt.

Tid och plats för dop
Dopet kan ske i samband med söndagens gudstjänst i någon av våra kyrkor eller vid enskild dopgudstjänst eller i samband med fäbodgudstjänster.

Dopklänning
Dopklänningar i olika storlekar kan lånas utan extra kostnad. Dopklänning bokas via församlingsexpeditionen.

Dopkaffe
Församlingen kan tillhandahålla ändamålsenliga lokaler utan kostnad: Andreasgården i Mora, Änglagården i Våmhus, Prästgården i Venjan och Prästgården på Sollerön. Kontakta församlingsexpeditionen för information.

Dopsamtal
När dopet är bokat tar den ansvarige prästen kontakt för ett sammanträffande, ett s.k. dopsamtal. Vid dopsamtalet samtalar man om dopets innebörd och om de praktiska arrangemangen kring den kommande högtiden. Det kan vara bra att ha läst igenom ordningen för barndop. Tänk på att allt som sker under dopgudstjänsten i slutänden är prästens ansvar.

Dopgåva
Församlingens gåva till den som har blivit döpt, är ett dopljus med tillhörande ljusstake, som är lokalt tillverkad.Varje dopljus bär ett s.k. Kristusmonogram som berättar om att i dopet tillhör vi Herrens Jesus Kristus. Självklart överlämnas också ett skriftlig dopminne med uppgift om namn, dopdatum och plats; doppräst och i förekommande fall, namnen på faddrarna.

Guds löfte
I dopet finns löftet om att Gud är med oss under alla livets dagar, oavsett vad som händer. Läs mer om dopet här.

församlingsexpeditionen 0250-55 29 00

Församlingsexpeditionen i Andreasgården på Dalagatan 13 är öppen