Foto: Åsa Regnell Hornbrink

Frihet på två hjul - moppeklubben Asino

Moppeklubben Asino är en del av gruppen ApelPax för unga mellan 14 och 19 år. Vi utgår ifrån Apelgårdens kyrka, onsdagar 18-22. Se kalendern för mer info.

Kommer du ihåg känslan när cykeln var ny för dig? Att det var fantastiskt att kunna förflytta sig lite längre hemifrån, att tillåta sig se nya saker längre bort, träffa andra människor, cykla på nya stigar.

Kommer du ihåg den än mer omfattande frihetskänslan när mopeden var ny för dig? Den friheten handlade också om frigörelse och en ny vilja att ta eget ansvar! Mitt i det positiva kraftfältet som den friheten ger finns Asino – en moppeklubb för ungdomar.

Asino

Svenska kyrkan har som en del av sitt ungdomsarbete samlat moppeburna ungdomar som vill åka moppe tillsammans. De som inte har moped kan få skjuts av de som vill hjälpa till att skjutsa (tillåtet på EU-moppekortet), eller åker i följebilen, som är en minibuss.

Utflykter

Fyra utflykter har det blivit. Första gick till Sisjön, Mölndal, för bad och efterföljande käk. Andra turen gick till Killingeholmen, Billdal för bad i havet och pizza därefter. Tredje till Rådasjön och badplatsens grillplats där vi mös runt en varm brasa, lyssnade på Asinoberättelsen och njöt av bulle och saft. Fjärde gick till KFC-Mölndal för provsmakning av kyckling.

Frihetskänsla

Gruppen har två vuxna ledare som båda är pedagoger som arbetar i Kållereds församling av Svenska kyrkan. Mattias, som kör moped med Asinogänget berättar: - Jag har kört tvåhjuligt sen min första Husqvarnamoppe som jag hade i sommarstugan utanför Bottnaryd i Småland. Med undantag av några år har det sedan dess varit motorcyklar, och flera mopeder. Vinden i ansiktet, känslan av att fordonet är en del av ens kropp, men mest av allt frihetskänslan, gör totalupplevelsen nästan oslagbart positiv. Många ungdomar upplever den positiva upplevelsen för första gången med tillgången till en moped. Wow – det är häftigt!

Mattias och Åsa fortsätter: Vi vill skapa möjlighet för den positiva känslan genom att organisera en moppeklubb. Ungdomarnas vårdnadshavare vet att det finns vuxna med, en följebil för säkerhets skull, och att vi väntar in varandra utefter vägen. Allt för att ungdomarna skall få känna frihetskänslan och glädjen i att göra något tillsammans.

Men kyrkan, ungdomar och moppe? Gud och frihetskänsla? De hör ihop, menar Mattias. Jag tror på en Gud som i allt ger mig frihet. Frihet att tro, frihet att inte tro, frihet att lyssna efter hans röst, frihet att inte göra det, frihet att ta mot kärlek från Gud, frihet att inte göra det. För mig är Gud en kärleksfull kraft som har två smittsamma grundtankar: älska dig själv och älska andra så som du älskar dig själv.

Ungdomar idag är belastade av stora mängder information att förhålla sig till. Detta vet vi vuxna, och även ungdomarna. Valmöjligheterna är många och kraven på OMEDELBARA ställningstaganden finns alltid.

Med Asino presenterar vi: Du kan älska dig själv, genom att ta ditt alldeles egna beslut att göra det. DU BEHÖVER INTE STRESSA! Gud finns bredvid dig för att påminna dig om att du är älskad, precis sådan du är. Men Gud kommer aldrig tjata, bara älska dig. Med Asino presenterar vi också: Du kan älska andra. Du behöver inte hata dem, som andra bestämmer att du skall hata, du behöver inte göra exakt rätt saker hela tiden. Du är fri att älska andra människor. Du är fri att ta kontakt med, och göra rätt saker för att andra skall ha det bra, när du vill det. Gud finns bredvid för att påminna om att när många älskar varandra blir ALLA starkare. Gud menar att alla behövs.

Var, När, Hur?

Vi utgår ifrån Apelgårdens kyrka, oftast onsdagar kl 18-22 (se kalendern eller kolla med Mattias och Åsa). Kyrkan bjuder på bensin, och oftast på maten.

Du kan läsa mer om Asinoberättelsen och ungdomsgruppen Apelpax här.

Asinoberättelsen

Berättelsen om Barti, en ung kille i 0-talets Jerusalem är en del av moppeklubben Asinos återkommande inslag. Det är ett empatiskt inlevelsestudium där till sist åsnan (asino på italienska, som Jesus rider på, dyker upp.

ApelPax ungdomsrum Apelgårdens kyrka

ApelPax

VI TAR PAUS FRÅN 30 MARS 2022. Ungdomsgrupp i Apelgårdens kyrka. För dig som är 14-19 år. Onsdagar 18.30-22:00.