Närbild på två vigselringar som tillsammans med en blomkvist ligger på en uppslagen bok med rubriken Vigselgudstjänst.
Foto: Kristin Lidell

Vigsel

Vad roligt att ni vill gifta er! Och vad roligt att ni vill göra det i Nordamerika. Men först lite praktiska ting innan vi skickar ut inbjudningarna

Prästen måste ha vigselrätt

Olika länder har olika regler för utländska vigslar. Den präst som viger er utomlands måste ha vigselrätt i just det landet. Därför kan inte en präst som arbetar i Sverige följa med och viga er utomlands. 

Har den mobila prästen vigselrätt?

Det beror lite på vilket land (U.S.A. eller Kanada) ni vill viga er i och vilken delstat eller provins. (Ex, Ontariao, Texas, osv) Olika delstater  och provinser har nämligen olika regler. 
Om ni planerar att viga er i Ontario, Canada, så är svaret Ja. Ni kan läsa mer på Svenska kyrkan i Toronto exakt vad som krävs då.
Planerar ni att viga er i någon annan del av Canada eller i U.S.A. är det enklast om ni skickar ett mail så kan vi gå igenom vad som gäller för just er.

Vad finns det för alternativ?

Man kan alltid få en kyrklig välsignelse. Då behöver ni först ha gift er borgerligt. (till exempel på Arlanda) Välsignelsen kan utformas så att den påminner väldigt mycket om vigselgudstjänsten. Hör av er så går vi igenom och utformar det hela tillsammans.  

Vad kostar det?

Vi tar ut en kostnad på 300 CAD plus eventuella omkostnader för resa och logi.