Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Mikael Jonsson, kyrkoherde Svenska kyrkan i Mallorca

"Kyrkan får inte bli en klubb för inbördes beundran. De äldre måste släppa in de yngre", säger Mikael Jonsson, som arbetat som kyrkoherde i Mallorca i två år.

– Under maj till oktober har vi omkring 200 vigslar. Under juni till september viger vi par varje dag.

Att det är så många vigslar beror på att det endast är tre timmars resa till Mallorca. Det är ett populärt alternativ till att ha bröllop hemma och känns lite exklusivt. Kanske blir det mer fokus på relationen istället för allt runtomkring, funderar Mikael.

Kyrkan en mötesplats

För att klara av alla förrättningar kommer församlingen att få förstärkning med en komminister.

– Begravningar förekommer sällan, däremot har vi haft några minnesstunder.

I församlingen i Mallorca ingår förutom Balearerna  även norra Spanien såsom Barcelona och Madrid. Arbetslaget är litet: två präster, en kantor, en ekonomiansvarig och en köksansvarig.

– Jourtjänstgöring och öppettider i kyrkan är inte alltid så strukturerat, men vi försöker hålla oss till 40 timmars arbetsvecka.

Till kyrkan kommer både bofasta svenskar och turister. En mötesplats där kan man träffa andra svenskar, läsa tidningar och böcker, låna filmer, få hjälp med resedokument och använda internet.

Verksamhet för yngre och äldre

Gudstjänsten på söndagarna är välbesökt. Det finns verksamhet för både äldre och yngre. Barnverksamhet för åldrarna 2-5 år med föräldrar, kyrkis, familjegudstjänster, social verksamhet, babysång, fritids för tonåringar från Svenska skolan som söker upplevelser eller bara vill ”hänga”.

Konfirmandundervisningen ska startas upp i samarbete med församlingar i Sverige. För de äldre i aktiv ålder hålls ”gubbröra” och damlunch, vilket innebär trerätters lunch en gång i månaden.

– Samtalen kommer igång, det är en trevlig samvaro.

De yngre måste släppas in

Att arbeta i kyrkan innebär att man hoppar in i all verksamhet, till exempel att servera och skura golv. Men även sjukbesök, fika med kaffe och bullar. Basaren under advent är mycket uppskattad, både av svenskar och spanjorer. Där finns glögg, pepparkakor, ljus och tomtar. Luciafirande sker ute ”på stan” med hjälp av Svenska skolan.

Vilka utmaningar ser du?

– Vi står inför en generationsväxling. Kyrkan får inte bli en klubb för inbördes beundran. De äldre måste släppa in de yngre. Båda grupperna behövs, säger Mikael. Det är ett mål att vi ska kunna mötas över åldersgränser.

Han tycker att det behövs en ny syn på hur kyrkan kan fungera. Det behöver inte vara lika överallt.

– Vi är själva invandrare när vi arbetar i ett annat land. Det ger insikt i hur viktigt det är att ha sin egen kyrka och mötesplats. Till exempel byggandet av moskéer, vi behöver vidga våra vyer och umgås med andra kyrkliga trosinriktningar.

Varför ska man arbeta i Svenska kyrkan i utlandet?

– Man växer. Utlandskyrkan har mycket att lära kyrkan i Sverige. Det är jättekul att jobba i utlandskyrkan, vi har roligt i arbetslaget. Och vi byter besättning med jämna mellanrum.

Pia Strand Runsten