Vi hjälper längs hela vägen
Kristen tro säger att människor är skapade för att leva tillsammans. Vi har alla ansvar för varandra, över hela världen. Alla människor är lika mycket värda och ska mötas med respekt och omsorg, oavsett religion eller hudfärg.
Därför är det självklart för Svenska kyrkan att möta människor på flykt. På den här sidan kan du läsa om vårt arbete.
Hopp om ett liv i säkerhet
Människor som flyr till Sverige kommer från många olika länder. De är i olika åldrar, talar olika språk och har olika utbildning, yrken och bakgrund. Vad de har gemensamt är att de alla har kommit till ett nytt land med hopp om ett liv i säkerhet.
De har ofta svåra upplevelser från hemlandet och flykten bakom sig. I Sverige väntar flera utmaningar: att ta sig igenom asylprocessen och skapa en vardag i ett nytt land.
Stöd längs flyktvägarna
Svenska kyrkan ger stöd längs flyktvägarna och till flyktingar i konflikternas närområden. Det sker genom Act Svenska kyrkan.
Bara ett fåtal av alla människor som är på flykt i världen idag tar sig till Europa. De flesta stannar i konfliktens närområden, i ett grannland eller på en säkrare plats inom landet. Svenska kyrkan verkar efter det humanitära imperativet - det vill säga rätten och skyldigheten att bistå människor i nöd - och de humanitära principerna om humanitet, opartiskhet, neutralitet och oberoende.
Vi har alltid ett psykosocialt förhållningssätt i vårt arbete – att arbeta med människors sociala och psykologiska behov, såväl som med de fysiska.
Svenska kyrkan möter människor på flykt över hela landet
Det konkreta mötet med asylsökande och nyanlända sker lokalt i många av Svenska kyrkans drygt 1 300 församlingar. Det kan ske i församlingens lokaler, kring ett asylboende eller i lokaler som tillhör kommunen eller andra organisationer.
Verksamheten är en del av vårt diakonala arbete, som handlar om att stödja och bistå sina medmänniskor. Arbetet med asylsökande och nyanlända engagerar hela församlingen. Såväl förtroendevalda som ett stort antal ideella bidrar med tid och kunskap.
Det som särskilt utmärker vårt arbete är att det finns en rikstäckande struktur med personal och lokaler i hela landet och en etablerad diakonal verksamhet med samtalsstöd och själavård.
Vanliga verksamheter i församlingarna
- språkkaféer och mötesplatser
- hjälp med myndighetskontakter
- samtalsstöd
- psykosocialt stöd
- verksamhet för barn, unga och familjer
- praktikplatser och nätverk
- gudstjänster och själavård
Samverkan med myndigheter och andra samfund
Mottagande och integration fungerar bäst när många hjälps åt och samarbetar. Det mesta av vårt arbete gör vi därför tillsammans med andra.
Vi samarbetar med myndigheter, till exempel Migrationsverket, länsstyrelserna och Arbetsförmedlingen. Lokalt samarbetar vi med kommuner runtom i landet. Vi samarbetar också med andra kyrkor och samfund samt andra organisationer i civilsamhället, till exempel Rädda Barnen, Röda Korset och Riksidrottsförbundet.