Mellösa församling Besöksadress: HARPSUNDSVÄGEN 15, 64031 MELLÖSA Telefon: +46(157)60008 E-post till Mellösa församling

Vigsel och välsignelse

Att gifta sig är en av livets stora händelser, något vi minns livet ut. När ni väljer att gifta er enligt Svenska kyrkans ordning lovar ni inför Gud, varandra och era nära och kära att ta hand om er kärlek och stå vid varandras sida livet ut.

Kyrkor och präst

Vi har två kyrkor som ni kan vigas i, Mellösa kyrka och Kyrkans Hus i Hälleforsnäs.
Framförallt är Mellösa kyrka en populära bröllopskyrka, speciellt sommartid. Därför kan det vara bra att boka i god tid om ni önskar en speciell dag och tid. Tillhör ni Mellösa församling men vill gifta er i en kyrka i en annan församling får ni gärna ringa oss. Vi hjälper er gärna att förmedla kontakt med rätt församling.

Boka vigsel genom att ringa vår expedition på telefon 0157-60008.  Tisdag, onsdag, fredag kl.10-12.

Den präst som är i tjänst den dag ni valt att gifta er blir er vigselpräst. Önskar ni en annan präst försöker vi lösa det . Det går också bra att ha egen präst som inte är verksam i Mellösa församling. Då kontaktar ni honom eller henne direkt.

Att tänka på
För att kunna gifta sig i kyrkan måste minst en av er tillhöra Svenska kyrkan.

Ansök om hindersprövning hos lokala skattemyndigheten. Intyget gäller i fyra månader. Lämna hindersprövningen till vår expedition eller till er vigselpräst senast två veckor innan vigseln.

Ni behöver två vittnen till vigseln.

Lysning
Lysning är en gammal sed som inte är så vanlig idag. Det innebär att prästen i söndagens mässa läser upp namnen på de som ska gifta sig och församlingen ber för dem.

Vill du boka lysning, ring vår expedition  0157-60008.

Vad kostar det att gifta sig i kyrkan?
Det kostar inte något att gifta sig i kyrkan, så länge ni gifter er enligt Svenska kyrkans ordning.Det gäller oavsett vilken församling ni tillhör.

Det enda ni betalar för är om ni vill ha extra musik eller utsmyckning av kyrkan.

Vigselsamtal
Innan vigseln träffas ni och prästen för att prata om meningen och symboliken med vigseln.
Ni går igenom praktiska frågor och hur själva vigselgudstjänsten går till.

Det kan vara bra att veta att enligt svensk vigselgudstjänst är mannen och kvinnan jämställda.
Utifrån det perspektivet är det främmande för oss att bruden leds in av sin far.

Utsmyckning i kyrkan
I våra kyrkor finns alltid blommor och ljus på altaret. Valet av blommor och färg följer kyrkoårets liturgiska färger. Vill ni ha andra blommor eller utsmyckningar går detta att ordna mot en kostnad. Kontakta våra vaktmästare för mer information.

Välj gärna andra material än ris att kasta. Fåglarna mår inte bra av ris och det är mycket svårt att städa upp. Alternativ kan vara såpbubblor eller blomblad.

Musik
Fundera gärna tidigt över vilken musik ni vill ha, både in- och utgångsmusik . Eventuella solister anlitar ni och betalar för själva.
In- och utgångsmusik ingår i vigseln och kostar inget.

Ring gärna och diskutera era låtval med vår kyrkomusiker i god tid.

Lena Karlsson  , lena.karlsson.8@bredband.net

Välsignelse över ingånget äktenskap
Har ni gift er borgerligt eller enligt en annan ordning än Svenska kyrkan kan ni om ni så önskar i en särskild gudstjänst få kyrkans välsignelse.

Förnya äktenskapslöftena
Efter många år som gifta kan det ibland kännas bra att förnya vigsellöftena. Kanske för att markera  en ny fas i livet.  Kontakta oss gärna för att diskutera hur just ni skulle vilja göra.

Läs om hur Ann och Ture i Karlstad valde att göra på Svenska kyrkans nationella hemsida