Mellösa församling Besöksadress: HARPSUNDSVÄGEN 15, 64031 MELLÖSA Telefon: +46(157)60008 E-post till Mellösa församling

Begravning

Världen gungar till. En nära vän eller anhörig har dött. Kvar är sorgen,ett känslomässigt kaos och en mängd praktiska frågor som ska lösas. Vad gör jag nu? Var börjar jag?

Anlita en begravningsbyrå

Det vanligaste är att man som anhörig väljer att anlita en begravningsbyrå.
Begravningsbyrån tar hand om alla praktiska detaljer kring dödsfallet och begravningen. Sök begravningsbyråer i Flens kommun med omnejd.

Ordna begravningen själv

Du kan också välja att själv ordna med begravningen. Då ansvarar du själv för att anmäla dödsfallet till lokala skattemyndigheten.

Lokala skattemyndigheten utfärdar gravsättnings- och kremeringsintyg som krävs för att någon ska kunna begravas. Du får även registerutdrag som krävs vid kontakt med banken, dödsfallsintyg och släktutredning som behövs senare vid bouppteckningen.

När du har fått intygen ringer du till den församling den avlidne tillhörde och bokar begravning, eventuell själaringning och tacksägelse.
Sök församling i Svenska kyrkan.

Tacksägelse

Församlingen uppmärksammar att någon avlidit genom tacksägelsen. I samband med en huvudgudstjänst läser prästen upp namnet på den avlidne, ber en kort bön och kyrkklockorna ringer.

Som anhörig har du rätt att önska när och var du vill att tacksägelsen ska ske. Vanligtvis brukar tacksägelsen äga rum söndagen efter dödsfallet.
Se under nästa rubrik för information om hur du bokar tacksägelse.

Boka begravning eller tacksägelse

Ring vår expedition på telefon 0157-60008
Tisdag onsdag, fredag kl. 10-12.

Vi behöver följande uppgifter från dig för att kunna genomföra bokningen:

• den avlidnes fullständiga personuppgifter
  • datum när personen avled
  • namn och telefonnummer till en kontaktperson i din familj som prästen kan ta kontakt med för sorgesamtal.
    önskad dag och tid för begravningen
  • gravsättnings- och kremeringsintyg från lokala skattemyndigheten.

Borgerlig begravning

En borgerlig begravning kan ordnas genom det begravningsombud som Länsstyrelsen utser i varje kommun. För mer information, kontakta
Flens kommuns begravningsombud:

Arne Lundberg
e-post: arne.lundberg@flen.se

Bårtäcke
Församlingens bårtäcke finns att tillgå för den som önskar det. Bild: Örjan Edman