Lyssna

Nyhet / Publicerad 28 januari 2022 / Ändrad 31 januari 2022

Tusentals besökte kyrkans julmarknad

Kyrkans julmarknad 2021 bjöd på ännu en succé. 4500 nyfikna besökare hittade till kyrkans julmarknad för att ta en fika, handla och fira in julen. 194 frivilliginsatser garanterade att julmarknaden blev så populär.

”Jag är så enormt tacksam för alla frivilliginsatser, för utan dem skulle det inte bli någonting. Vi hade en väldig tur att vår senaste nedstängning i Melbourne tog slut precis innan, så vi hann sätta upp julmarknaden och ha öppet i sex veckor ända fram till jul. Tajmingen var fantastisk för oss och det var så härligt att kunna öppna upp, fira gudstjänst och träffas igen,” säger kyrkoherden Katja Lin. 

Sedan julen 2020 pyntas Kyrkans kafélokal till julmarknad med matvaror, pepparkakor, godis, ljus, textilier, julpynt, ljusstakar och mycket mer. Under de sex veckor som julmarknaden pågår får kafégästerna fika i kyrkans trädgård. 

”Det funkade fint att ha kafé utomhus och vi kommer fortsätta med det i januari och februari. Jag tror att folk uppskattar att sitta utomhus och njuta av trädgården.”

Julmarknaden är den Covid-vänliga, mindre versionen av den traditionella julbasaren. Även det ekonomiska resultatet är gott. 

Även webbshoppen bidrog till det fina resultatet. Under perioden november till december 2021 gjordes 243 beställningar, varav 111 skickades med posten och resten hämtades på plats. Populäraste produkterna att handla på nätet är pepparkakor, Ahlgrens bilar, julmust och makrill i tomatsås. Och nätförsäljningen av julvaror drog i gång redan i september.

”Det när tydligt att människors beteende har förändrats. Man vill planera och handla tidigare inför julen. Både webbshoppen och julmarknaden gör det möjligt,” säger Katja Lin. 

Vare sig det handlar om en stor julbasar eller den mindre julmarknaden kräver den mycket planering och en hel del risktagande. Redan tidigt på året måste varor beställas och det är viktigt att fokusera på populära varor som inte blir förstörda om de skulle bli försenade. Sedan tar det tre månader för godset att komma fram. Både fraktkostnader och frakttider har ökat rejält under Covid-19. 43 procent av kostnaderna på julmarknaden står fraktkostnaderna för. Mycket av godset levereras dessutom i olika omgångar vilket gör det svårt för personalen att planera försäljningen. Det är också något som förvärrats under Covid-19. 

”Till slut gjorde vi ett jättebra jobb så det känns fint. Det är extremt roligt att så många kom och besökte oss på julmarknaden.”

Många församlingsmedlemmar saknar kanske den traditionella, stora julbasaren. 

Kommer vi någonsin få se en vanlig julbasar igen?

”Jag hoppas verkligen det någon gång i framtiden för den tillför församlingen så mycket. Men jag tror att människor tänker annorlunda nu sedan Covid-19 och att vi alla måste förändras och anpassa oss. Så julbasaren kommer nog aldrig bli exakt densamma på grund av restriktioner och nya rutiner men det kommer kunna bli fint och roligt ändå. Julbasaren kräver mycket logistik och organisering och då får vi anpassa oss efter de resurser vi har. 

Vi återkommer längre fram i år om de framtida basarplanerna!”

Vad ser du fram emot nu 2022?

”Jag ser fram emot att kunna ha lite mer kontinuitet och hoppas att vi slipper fler nedstängningar. Jag hoppas vi ska få känna kraft och glädje efter denna tråkiga period. Att få fira högtider tillsammans, fira gudstjänster på plats och känna en församlingsgemenskap. Jag ser också fram emot att fira gudstjänster på andra platser som Sydney och Brisbane kanske till och med i Perth senare i år och kunna viga och döpa på andra platser. Jag vill träffa alla församlingsmedlemmar!” säger Katja Lin.

/Tina Zenou