Staffan och Anneli flyttade till sitt lantställe

Nyhet Publicerad Ändrad

När covid-19 slog till mot Melbourne i mars valde Anneli och Staffan Thuringer att flytta ner till lantstället i Rosebud permanent.

Det har de inte ångrat. “Vi har det toppen! Många grejor är bättre än vanligt. Vi är så lyckliga varje dag”, säger Staffan.

Staffan Thuringer är känd för de flesta som organist och före detta körledare i Svenska Kyrkan i Melbourne. Innan Coronapandemin bodde han med hustrun Anneli, en dotter och hennes barn i en stor villa i Yallambie. Till lantstället i Rosebud åkte de ungefär varannan vecka. Men med tanke på risken för smittspridning mellan generationerna kändes det tryggare att lämna resten av familjen i stora huset och flytta till landet.

“Vi har stor tomt och hade mycket frön som vi sått och flera andra projekt på tomten. Trots att det är vinter skiner ju solen alltid ett par gånger om dagen”, säger Staffan.

Till familjens projekt hör att de byggt ett motionsspår i trädgården som de går tre kilometer på varje dag. Hittills har de bara hållit sig hemma och inte ens gått ned till stranden. Anneli vägrade få internet inkopplat och det tror Staffan bidragit till att de hållit sig så aktiva.

“Vi använder våra smartphones för att logga in lite varje dag men mer behöver vi inte. Vi pratar med barn och barnbarn på telefon, och nu när vi har mer tid, blir samtalen djupare och mer betydelsefulla. Staffan läser om gamla böcker vi har här nere, Anneli handarbetar, bakar och lagar mat och så jobbar vi mycket i trädgården. Vi har båda gått ned tio kilo under den här tiden.”

Ytterligare en anledning att de har det så bra tror Staffan beror på att de skaffat sig nya och tydliga rutiner. Klockan elva varje förmiddag dricker de förmiddagskaffe och dagens stora mål mat äter de klockan två, efter det blir det ofta lite siesta. På kvällen tittar de lite på tv och kvällsmaten blir mycket lätt.

“Vi sover mycket bättre med de här rutinerna och eftersom vi är ute så mycket. Sedan tror jag vi klarar av isoleringen bra därför att både Anneli och jag är ensambarn. Vi träffar gärna människor i vanliga fall men vi lider inte av ensamheten.

Vad ser du fram emot att göra när det här är över?

“Det blir fint om vi kan bada till sommaren och spela musik med barnbarnen. Jag brukar ofta gå upp och ned för berget Arthur’s Seat och det har jag inte gjort på länge, istället går jag i trapporna hemma i huset. Men när det här är över ska jag bestiga berget igen.”

Hur blir livet för er efter Covid-19, kommer ni bo kvar permanent i Rosebud?

“Vi kommer nog fortsätta att pendla ungefär som vi gjorde förut. Anneli hoppas kunna fortsätta spela bridge och badminton. Själv hoppas jag kunna fortsätta köra buss och spela piano på ett äldreboende. Under den här tiden har vi hittat på många bra grejor vi inte tänkt på förut. Jag har lånekort på Stockholms stadsbibliotek så jag kan låna e-böcker där som jag läser på min IPAD. Och vi gillar att få maten hemkörd från mataffären.” säger Staffan.

/Tina Zenou