Kulturkväll om Kung David, torsdag 26 okt 18.30

I höst spelas Arthur Honeggers oratorium om Kung David - Le Roi David - i S:t Matteus kyrka. Kom att i förväg få en fängslande ingång till verket, ta del av bakgrunden till musiken och en djupare kunskap om personen David och kulturen kring honom.

Medverkande:

Johannes Söderqvist, präst, teolog och historiskst djupt kunnig,
Daniel Götschenhjelm, präst, skådespelare och recitatör i verket, samt
Sonny Jansson, dirigent av kör-och orkesterverket Le Roi David som spelas sön 10 november i S:t Matteus kyrka.

David är den person som beskrivs mest utförligt och levande av alla bibliska gestalter i Gamla testamentet. Berättelsen i Bibeln om Davids liv är storslagen och den engagerar människor än idag. Han var en märklig kombination av passionerad poet och våldsam krigare. Dramat utspelar sig för flera tusen år sedan men bär ändå likheter med vår egen samtid.

Det handlar om vad makt kan göra med en människa – eller kanske snarare vad makt kan göra en människa förmögen till. Herden David som ’underdog’ i kampen mot Goliat. Den legendariske kung David med sin harpa, han som diktade psalmer som älskats i århundraden. En politisk ledare, stridsman och monark som växlade mellan hänsynslös brutalitet och mildhet mot sina motståndare.