Bordssamtal

Det är inte tråkigt att prata om Luther. Tvärtom! En dynamisk upplevelse. Duger vi som vi är? Sitter Luther kvar på din axel? Efter våra kurstillfällen och resan har du en helt annan upplevelse och förståelse av och om Martin Luther.

Varmt välkomna till en fantastisk resa och bordssamtal med Luther, reformatoriskt tänkande och luthersk tradition. Ett möte vid varje bordssamtal som har som mål att, precis så som Luther själv gjorde, inspirera till ett liv i gemenskap med Jesus Kristus.

I år är det Jubileumsåret; 500 år sedan Martin Luther spikade upp de berömda teserna i Wittenberg. Är det något år som vi ska ta itu med Luther så är det nu!

Mötet med Luther är mångfacetterat. Här får vi möta reformatorn och hans tankar om kyrka, gudstjänstliv och lärande, om livet och samhället så som det utvecklades för 500 år sedan – men vi får också möta oss själva. Luthers tänkande påverkar oss nämligen på flera plan, både som kyrka och som människor. Mycket av det vi gör i Svenska kyrkan idag har sin bakgrund i det lutherska tankesättet. Luther ville framhålla friheten inför Gud i den enskilda kristna människans liv, den frihet som kan leda till ett personligt ställningstagande och inspirera till ett liv i tro.

I mötet med Luther upptäcker vi hans öppna och energifyllda frihetskamp samtidigt som han utmanar oss med hätska uttalanden av den kristna tron. Ytterligare en upptäckt är kanske hans glada och skämtsamma stil, både privat och i sina citat om ett kristet liv.

detaljerna

Kursdatum: 8 november, 15 november, 13 december 2017, 24 januari,
21 februari, 14 mars och 18 april 2018 som mynnar ut i en resa i ”Luthers fotspår” i april 2018.

Kurstillfällena är i S:t Matteus kyrka och Lillkyrka, Vanadisvägen 35. Vi börjar
kl 18.30 med mässa i Lillkyrkan och därefter ”Bordssamtal” med kaffe, thé och smörgås (20:-) i lilla församlingssalen fram till kl 20.30.

Kurskostnad: 300 kr per termin. I avgiften ingår böckerna ”I Luthers fotspår” av Göran Agrell och Peter Strömmer och ”Martin Luther Frihetens profet” en samtalsbok av Yvonne Iversen samt annat studiematerial. Göran Agrell, teologie doktor och en av Sverige bästa Lutherkännare kommer att föreläsa vid ett tillfälle.

Max antal deltagare: 20.

Anmälan görs till:
Beatrice Johnstone, präst. Tel: 08-555 218 21. beatrice.johnstone@matteus.org
Marie Svalbring Bergstrand, församlingspedagog. Tel: 08-555 218 23. marie.s.bergstrand@matteus.org
Yvonne Iversen, präst. Tel: 08-555 218 34. yvonne.iversen@matteus.org