Foto: Alex Giacomini /Ikon

Tack för påsken!

Hälsning i påsktid från kyrkoherde Annika

Våren är här. Det spirar runtomkring oss. Nyss har vi ställt om till sommartid och påskdagen kommer som den ska – första söndagen efter första fullmånen, efter vårdagjämningen.

Vi går mot ljusare tider. Trots pandemin och övrigt svårt i livet, kan vi snart önska varandra Glad påsk. Påskens glädje är inte beroende av läget för tillfället, utan av evangeliet.

Det finns långfredag med ondska, lidande, rädsla, ångest och död. Genom det blir vi burna av Gud. Men det finns också en påskdag, med glädje, kärlek, inspiration, försoning, Guds frid och liv.

Det finns ett före och ett efter den första påskdagen. Detta firar vi om och om igen, vad Kristus Jesus gjorde en gång för alla! När påskljuset tänds på påsknatten är det ett yttre tecken på att livet och ljuset har segrat. Ropet ”Kristus är uppstånden” hörs snart över hela vår jord. Om någon är i Kristus är han alltså en ny skapelse. Det gamla är förbi, något nytt har kommit, säger Paulus i 2 Kor 5.17.

Det var inte den tomma graven som skapade tro på uppståndelsen. Det som väckte tro var själva gemenskapen med den uppståndne. Längs vägen mot Emmaus gick Jesus bredvid lärjungarna utan att de uppfattade att det var den uppståndne som gick där och pratade med dem. De var så upptagna av sitt eget. Först efteråt, när Jesus delade brödet med dem, förstod de.

I mötet med Jesus lyser Gud inte bara upp vägen framåt och bakåt, utan hela våra liv så att vi lättare kan se att Gud är med oss i allt som sker. Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig.

Kristus förkunnar vi lyder biskop Karins valspråk. Påskens uppmanar oss att fortsätta dela erfarenheter med varandra av möten med den uppståndne som vi har haft eller längtar efter att ha.

Guds välsignelse i påskens tid!

Annika Liljebo Delebeck