Vanliga frågor om konfirmation

Om ditt barn funderar på att konfirmera sig så har ni säkert frågor om hur det går till och vem som får vara med. Här kommer svar till de vanligaste frågorna. Ni är välkomna att kontakta oss om det är något speciellt ni undrar över.

Måste man vara kristen för att vara med?

Nej, man behöver inte kalla sig kristen för att vara med i konfirmationsgruppen. Det viktiga är att man vill veta mer om kristen tro och att man är intresserad av att prata om sånt som vi kanske inte gör varje dag – liv och död, glädje och sorg. Därefter kan man bestämma sig om man vill kalla sig kristen eller inte.

Får alla bli konfirmerade?

Alla är välkomna att delta. Man måste däremot vara döpt innan man kan konfirmeras (se fråga 5).

Får jag gifta mig i kyrkan om jag väljer att inte bli konfirmerad?

När man ska gifta sig i kyrkan räcker det med att en i paret är medlem i Svenska kyrkan. Man kan vara medlem i Svenska kyrkan även om man inte är konfirmerad.

Vem är ledare under konfirmationen?

Ni har alltid en präst och en församlingspedagog som är knuten till er grupp. Oftast finns det dessutom unga hjälpledare som några år äldre än konfirmanderna.

Måste jag vara döpt?

Man måste vara döpt för att kunna bli konfirmerad. Många är redan döpta som barn, andra väljer att döpas under sitt konfirmandår. (Ordet ”konfirmation” betyder bekräftelse och i det här fallet menas en bekräftelse av dopet. Jämför med det engelska ordet ”confirm”.)

Kan jag hoppa av om det inte funkar?

Det är ens eget val om man vill vara med och man väljer om man vill fullfölja eller avsluta.

Kan jag vara i samma grupp som mina kompisar?

För det mesta brukar det gå att ordna så att man hamnar i samma grupp som sina kompisar. Men det kan vara bra att anmäla sig tidigt så att grupperna inte blir fullbokade.

Vilka olika konfirmandalternativ finns?

Vi erbjuder olika former av läsning. Alla grupper har även några gemensamma dagar förutom den egna grupptiden att gå på.

Hur anmäler jag mig?

Ni hittar ett anmälningsformulär här på sidan om ni vill anmäla ert barn redan nu. I månadsskiftet augusti/september får alla också en skriftlig inbjudan hemskickad med en anmälningsblankett som ni kan skicka in med posten.

Jag är funktionshindrad och vill bli konfirmerad, vart vänder jag mig då?

Kontakta vår fritidsledare och samordnare Victor Backström, så hjälper han er vidare.

Kostar det något?

Församlingarnas konfirmationsläsning kostar inget (inte heller lägren kostar).