Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Märsta Besöksadress: Bragegatan 3, 19553 Märsta Postadress: Box 3007, 19503 MÄRSTA Telefon:+46(8)59440840 E-post till Svenska kyrkan i Märsta

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Odensala kyrka

En av landets förnämsta Albertus Pictor-kyrkor.

De äldsta delarna av kyrkan är från 1100-talet men mest känd är kyrkan för sina färgstarka och uttrycksfulla kalkmålningar från 1500-talet. Dessa är målade av Albertus Pictors (Albert målare) och är i mycket gott skick.

Odensala kyrka är känd för sina vackra och välbevarade medeltida valvmålningar. Bilderna är främst hämtade ur gamla testamenten och uppförda mellan åren 1480-1500 av Albertus Pictor (Albert målare). Målningarna har aldrig varit överkalkade, vilket är väldigt ovanligt. Vi kan betrakta den 500 år gamla illustrationerna i originalskick, även om färgerna mattats av lite under årens lopp.

Bilderna uppfördes i en tid då kyrkan var katolskt och mässorna firades på latin. De färgsprakande bilderna uppfördes för att påminna om Bibelns berättelser och berätta om himmelrikets överdådiga prakt.

De mustiga och jordnära bilderna gör oss in i den medeltida föreställningsvärlden. Gud välsignar de sina emedan ett öde värre än döden drabbar den som inte följer Guds ord.

Även kyrkans väggar är täckta med bilder. Dessa bilder illustrerar främst historier från Nya Testamentet. Bilderna restaurerades dock så hårt på slutet av 1800-talet att de får sägas härröra från denna tid.  

Vi har av säkerhetsskäl inte möjlighet att ha alla våra kyrkor öppna men du kan titta in i Odensala kyrka med hjälp av rörliga panoramabilder om du klickar här och här.

Odensala kyrka är varje sommar vägkyrka. Under 2019 är den öppen och bemannad varje dag kl. 12.00-16.00 den 30 juni - 28 juli.

Antal sittplatser: 250

Brandskyddsgräns: 250

Hitta till våra kyrkor.