Kvarter A B C D E F G H J K L M N O P Q R S T U V X Y öster Y väster Z
I policy för Markaryds kyrkogård och begravningsplats (pdf) står om regler för gravar, gravstenar mm.
Gravskötsel
För den som väljer att ha en gravplats med gravrätt följer att graven ska skötas ordenligt. Antingen gör man det själv eller så låter man kyrkogårdsförvaltningen utföra skötseln mot betalning enligt upprättad prislista. Skötseln av graven bekostas inte av begravningsavgiften eller av kyrkoavgiften.
Den som inte sköter gravvården kan uppmanas att rätta till skötseln. Om inget sker finns det risk att gravrätten återgår till förvaltaren, vilket då tar bort rätten att t.ex. gravsätta fler personer i graven.
För den som själv väljer att sköta sin gravplats finns handverktyg samt eltrimmers att låna på kyrkogården. Sammanhängande större gräsytor klipps av församlingens personal, men trimning och annan skötsel utförs inte på gravplatser utan gravskötselavtal.
För den som önskar teckna gravskötselavtal eller beställa tillfälliga tjänster finns olika alternativ.
Taxor fr.o.m. 2022 Här kan du beställa skötselavtal
Gravrätt
Gravrätt uppstår när en gravplats upplåts för gravsättning av en avliden. Gravrätten upplåts på 25 år och kan därefter förlängas.
En eller flera personer kan vara gravrättsinnehavare. Administrationsavgift för förlängning av gravrätt 15 år är 250,- . Avgift utgår inte vid gravsättning av makar/sambor om gravrätten hinner gå ut mellan gravsättningarna.
Om det inte finns någon efterlevande som kan eller vill bli gravrättsinnehavare är gravplatsen förbehållen den avlidne i 25 år efter gravsättningen.
Att vara gravrättsinnehavare medför rättigheter och skyldigheter. Dessa framgår av begravningslagen och består bl.a. av följande.
- Bestämma vilka som får gravsättas inom gravplatsen
- Bestämma gravanordningens utseende och beskaffenhet
- Bestämma gravplatsens utsmyckning och ordnande i övrigt
- Få gravrätten förnyad under vissa villkor under förutsättning att en anmälan om förnyelse görs innan tiden för gravrätten går ut
- Återlämna gravplatsen till upplåtaren
- Hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick
- Iaktta upplåtarens bestämmelser när det gäller gravanordningens utseende och beskaffenheter samt gravplatsens utsmyckning och ordnande i övrigt
- Anmäla ny gravrättsinnehavare
Här kan du beställa förlängning av gravrätt.
Gravrättsinnehavare söks för följande gravar
Om Ni har upplysningar är vi tacksamma för information.
Gravarna har skyltats och kommer att återtas av församlingen om inte gravrättsinnehavare anmälts.
A 129-130 Margit Salomonsson m.fl.
C 210-211 Edvin Eriksson m.fl.
D 107-109 Signe Rosalia Svensson m.fl.
E 26-28 Andreas Eriksson m.fl.
H 231-232 Linnéa Kristiansson m.fl.
K 314-315 Ebba Kristina Flink m.fl.
O 7,8 Olof Ohlsson m.fl.
U 46-47 Anna Hildegard Johansson m.fl.
U 182-183 Gunhild Ingegerd Elisabet Karlsson
U 195-196 Sixten Eriksson m.fl.
Y 351 Göte Vilhelm Persson m.fl
Gravplats som återlämnas
kommer att röjas från all plantering och beroende på kvarterets utformning läggs platsen i singel eller gräs.
Gravrättsinnehavaren har rätt att själv ta hand om och återanvända gravstenen/ gravanordingen efter medgivande från församlingen (under förutsättning att stenen inte klassats som kultursten). Gravsten/gravanordning som inte tagits bort sex månader efter utgången gravrättstid övergår till församlingen och kan komma att återanvändas eller grävas ner.
Vissa gravstenar kan - av kyrkogårdsförvaltningen - bedömas vara av kulturhistoriskt värde. Gravstenen/ gravanordningen kvarstår då tills vidare under Markaryds församlings ansvar.
De på platsen gravsatta stoften och askorna flyttas inte.
Gravplatsen kan komma att upplåtas till ny innehavare. Blankett för återlämnande kan beställas från församlingsexpeditionen eller skrivas ut här (pdf).
Bårtäcke
används i stället för kistdekoration. Vid jordbegravning måste bårtäcket tas bort innan kistan bärs ut. Vid begravningar i Markaryds församling erbjuds lån av detta bårtäcke.