Mariestads församling

Dans som rit & bön

Tid att dansa...

Välkommen till "Sorgen och Glädjen" - en dansdag i allhelgonatid i Marieholmskyrkan lördag 18 november!
Läs information här!

Bild: Sonny Lövgren

Mässa i Rörelse

Under rubriken Vardagsmässa firar vi en gång i månaden dansmässa i Marieholmskyrkan. Vi deltar i mässan stående i cirkel kring vårt lilla altare (du kan också sitta i bänken om du har problem med att stå en längre stund).  Tillsammans dansar vi enkla cirkeldanser som introduceras vartefter i mässordningen .

14 september, 12 oktober, 9 november & 30 november.
Cirkeldans kl. 17-17.45 Vi övar danser tillsammans.
Mässa i Rörelse kl. 18

Bild: IKON

Välkommen till Cirkeln!

Dansen är en källa till gemenskap och glädje samtidigt som den kan bli en väg till balans och inre utveckling. I danscirkeln är du både individ och del av ett kollektiv. När vi dansar tillsammans övar vi upp vår förmåga till koncentration och närvaro i nuet.  I dansen är musik och rörelse sammanvävda. Vår förmåga att röra oss på det sätt vi gör, har avgörande betydelse för vårt sätt att förstå världen - bilder, mönster, symboler, tankar, språk och kvaliteter.

Cirkeldansen har sina rötter i den folkliga dansen. Den internationella cirkeldansrörelsen, Sacred dance movement, har sedan 1970-talet fått stor spridning i Europa, främst genom den tyske dansprofessorn Bernhard Wosien. I Sverige kallas denna typ av dans cirkeldans, foklig dans, meditation i rörelse och ibland helande cirkeldans. I mötet med kyrkan har den fått namnet Heliga danser.

Cirkeldansen har uråldriga anor och bygger dels på folkliga danser från hela världen, i synnerhet från östra Europa, dels på koreograferade danser. En del danser är lugna och meditativa och andra är livliga och energirika.  För det mesta är danserna ganska enkla tekniskt sett. Dansstegen är sammansatta i korta sekvenser som upprepas om och om igen och danserna skapar på detta sätt en fin gemenskap mellan dansarna och kan också få en meditativ funktion. Inga förkunskaper krävs!

Dansledare i Mariestads församling är Pia Rosén.
Hon har mångårig erfarenhet och fick sitt dansledardiplom 1994.
Hon är också utbildad i Historiska danser på Danshögskolan i Stockholm, 2-årig fördjupningskurs i ”Traditionella folkliga kvinnodanser” för dansforskaren Laura Shannon och en ettårig fördjupning i TanzMeditation för Susanne Anders Bartolomäi.
1995-2001 var hon projektledare för ”Heliga danser - dans som rit och bön” på Kyrkans Utbildningscentrum i Sigtuna. Projektets syfte var att grundutbilda dansledare och sprida cirkreldanser/Heliga danser i Sverige.